Hoe ga je om met stress? omgaan met stress

Het leven kan stressvol zijn. Je kunt stress ervaren door zaken die met je werk te maken hebben, door relaties die moeilijk lopen en stukgaan of door financiële zorgen. Of je wordt plotseling geconfronteerd met het verlies van een baan, een geliefde of je gezondheid. Weten hoe je het beste om kunt gaan met stress, hoort daarom bij de belangrijkste life-skills die je kunt leren. 

Wat is ervoor nodig om te herstellen van moeilijke dingen in het leven? Een ding is zeker. Het zal tijd en inspanning kosten en het vraagt om veerkracht.

Nu is er behoorlijk veel onderzoek gedaan naar veerkracht. Wat hoopvol is, is dat blijkt dat iedereen veerkrachtig kan zijn! Verder is er veel onderzoek gedaan naar welke elementen voor deze veerkracht kunnen zorgen. Ik heb er voor jou een aantal op een rijtje gezet. Kies hier een voor jou passende strategie uit!

1. Steunende, liefdevolle en accepterende relaties

Terug kunnen vallen op anderen die je op een liefdevolle manier steunen en accepteren, helpt enorm om met stress om te kunnen gaan en ervan te herstellen. Je kunt hierbij denken aan familieleden, vrienden, goede collega’s, buren. Daarom is het dus belangrijk om altijd in relaties te investeren en te zorgen voor een goed sociaal netwerk. De hoeveelheid relaties die je hebt is daarbij niet zozeer van belang, als wel de kwaliteit van deze relaties. Het helpt wanneer je hulp kunt accepteren en er probeert te zijn voor anderen ook al heb je het zelf moeilijk. Je zult beter herstellen.

2. Jezelf doelen stellen

Hoe moeilijk je het ook vindt, probeer jezelf doelen te stellen. Maak een plan wat realistisch is en onderneem actie! Zoveel mogelijk actie! Want hoe meer actie je neemt, hoe eerder je het gevoel van machteloosheid achter je kunt laten. Het zal je zelfvertrouwen herstellen en meer rust geven. Het hoeven heus niet altijd grote acties te zijn. Maar blijf (kleine) stappen richting je doel zetten.

3. Het vermogen om om te gaan met sterke gevoelens

Gevoelens zijn normaal. Ze zijn een deel van je mens-zijn. Het minst verstandig is om je gevoelens te verdringen, om net te doen of je nergens last van hebt. Dan hebben ze de nare gewoonte om op een vaak zeer ongelegen moment ineens de kop op te steken. Het is juist de kunst om je gevoelens te accepteren als een positief signaal dat je iets nodig hebt of dat je iets mag veranderen aan de situatie. Dus je gevoelens toelaten, maar er tegelijkertijd niet zo door overmand worden dat je jezelf helemaal identificeert met je gevoel. Je kunt gevoelens van onzekerheid of boosheid ervaren, maar dat wil niet zeggen dat jij een onzeker of boos persoon bent. De twee meest basale gevoelens zijn liefde en angst.  Probeer met liefde en acceptatie op je eigen gevoelens te reageren, in plaats van er met angst op te reageren. Angst roept namelijk automatisch een vecht, vlucht of een verlammende reactie op.

4. Goed voor jezelf zorgen

Wanneer je een positief beeld van jezelf en jouw kwaliteiten hebt, helpt dit bij je veerkracht. Accepteer wie je bent en doe regelmatig dingen waar je plezier aan beleeft en van ontspant. Sport, slaap voldoende en blijf gezond eten. Vermijd ongezonde leefgewoontes als een manier om met stressvolle situaties om te gaan.

5. Helpende mindsets

Bepaalde mindsets blijken bij te dragen aan je veerkracht, waardoor je dus moeilijke en stressvolle situaties beter kunt hanteren en ervan kunt herstellen. Zo helpt de overtuiging dat verandering onlosmakelijk bij het leven hoort en dingen dus niet altijd hetzelfde zullen blijven. Hoe moeilijk, vervelend of verdrietig je situatie ook is, het helpt om het te zien als een kans om nieuwe dingen over jezelf en het leven te ontdekken. Dingen die je anders nooit had kunnen ontdekken. Probeer te vermijden om je probleem als onoverkomelijk te zien en als iets wat voor altijd de rest van je bestaan zal bepalen. Het zal een deel van je levensgeschiedenis zijn, maar niet allesbepalend. Blijf hoop koesteren en focus je op wat je allemaal nog zou willen in de toekomst.

 

Lees ook: