Waarom blijf je hangen in een baan die je niet (meer) bevalt?
Waarom kan het idee van veranderen van baan of functie je zowel enthousiast maken als afschrikken? Waarom is het zo moeilijk om te veranderen? Er zijn in ieder geval drie saboteurs die ervoor zorgen dat je moeilijk de stap tot verandering maakt: verwarring, angst en gewoonte.
Verwarring
De eerste saboteur van jouw verandering is verwarring: je weet dat je met voldoening wilt werken, maar je weet eigenlijk niet concreet wat je ervoor nodig hebt om dat te bereiken. Bovendien heb je niet precies helder wat je nu eigenlijk wilt. Waar je energie van krijgt en wat je meer energie kost dan je wilt. Je twijfelt over je talenten, waar jij uniek in bent, wat je kwaliteiten en vaardigheden zijn en wat voor jou belangrijke werkwaarden zijn.
Angst
De tweede saboteur is angst. Je hebt als mens een diepe behoefte aan veiligheid. Daarom zul je er bewust of onbewust veel voor doen om die te behouden. Vaak betekent het dat je vasthoudt aan de financiële zekerheid die je huidige baan je biedt. Je hebt het gevoel dat je verzekerd bent van inkomsten. Hierdoor kun je blijven wonen waar je woont en kun je blijven uitgeven wat je gewend bent. Je kunt ook een gevoel van veiligheid ervaren doordat je weet waar je aan toe bent in je huidige functie: Je weet wat je kunt, wat er van je gevraagd wordt en wie je collega’s zijn. Hoe beter de relatie met je collega’s is, of hoe vaardiger jij je voelt in je taken, hoe meer veiligheid je zult ervaren in je huidige functie.
Zodra er een grote verandering in het spel is, zoals het gaan werken bij een andere organisatie, kan dit al snel voelen als een bedreiging van je basisveiligheid. Dit roept vervolgens gevoelens van angst op. Afhankelijk van jouw manier van omgaan met angst kan dit zich uiten in nog harder werken om in je huidige functie te kunnen blijven of je kunt anderen ‘aanklagen’ waarom jij het niet prettig hebt in je werk. Het kan ook zijn dat je wegvlucht voor je eigen gevoelens door net te doen of je ze niet hebt of vooral gericht te zijn op activiteiten naast je werk. Of je kunt tenslotte zo opgebrand raken of in paniek schieten, dat je je ziekmeldt.
Gewoonte
Tenslotte kan een derde saboteur de macht der gewoonte zijn. Je bent gewend dat jij het werk doet wat je doet; je hebt je er als het ware mee geïdentificeerd. Je bent gewoon zo gewend geraakt aan de vertrouwde route naar je werk, aan de leuke en de vervelende klussen, de lastige collega, dat je iedere maandag gewoon weer start met dezelfde werkweek als de week ervoor. Je kunt er zelfs aan gewend raken dat je (te) hard of onder je niveau moet werken en ‘s avonds en in het weekend uitgeteld bent. Of vul zelf maar aan waar jij eigenlijk allemaal aan gewend geraakt bent. Wat ben je allemaal voor lief gaan nemen wat je eigenlijk helemaal niet prettig vindt?
TIPS
Om deze drie saboteurs te lijf te gaan, kun je de volgende dingen doen:
1. Om de verwarrende gedachten en gevoelens te verminderen, is het handig om met een coach gestructureerd en stapsgewijs te onderzoeken wat je wilt, wie je bent en wat je kunt. Dan krijg je helder waar jij behoefte aan hebt en waar je precies naar op zoek bent.
2. Om angst te verminderen, helpt het om kleine stappen te nemen in de richting van de verandering die jij wilt. Dat kan zijn dat je een keer een dag meeloopt met iemand die een functie heeft die jou leuk lijkt of dat je een proefdag volgt van een opleiding die je aanspreekt. Je kunt aan je leidinggevende vragen of je nieuwe taken kunt krijgen of mag meedraaien op een andere afdeling. Je kunt eens goed in kaart brengen wat je minimale wensen zijn qua uitgaven in levensonderhoud zonder dat je direct denkt dat je je huis kwijt zal raken of niet meer op vakantie zal kunnen. Hoe kleiner de stap, hoe gemakkelijker. Voelt het goed? Bepaal dan je volgende kleine stap.
3. Gewoontes doorbreek je, door je eerst bewust te worden van je gedrag. Vervolgens helpt het om van een afstand te kijken naar wat je nu eigenlijk precies doet. Bevraag jezelf op wat je concreet doet, hoe je het doet, wanneer en waarom. Een vakantieperiode helpt goed om met een afstand te kijken. Ook een coach die objectief met jou kan kijken naar wat je doet, helpt om de benodigde afstand te creëren. Hierdoor zul je nieuwe mogelijkheden ontdekken en je gedrag en keuzes kunnen veranderen.
Maak een vrijblijvende afspraak voor een strategiegesprek of een kennismakingsgesprek wanneer je toe bent aan een kleine volgende stap!