Wie ben jij en wat wil jij?Wat wil ik?

Krijg jij weleens een compliment? Hoe reageer je daar op? Ontvang je hem of wimpel je hem weg? Zeg jij: ‘Ach dat was toch niks.” Of: “Dat stelde niet zoveel voor.” Iets wat voor jou volstrekt vanzelfsprekend is, is dat voor de ander kennelijk niet. Eigenlijk kun je niet geloven dat ze het compliment echt menen. Je gelooft stiekem nog steeds dat het niet zoveel voorstelde. Het heeft alles te maken met de vraag: wie ben ik? En: ik kan eigenlijk niet geloven dat dat nu zo bijzonder is.

Mag het ook wat gemakkelijker?

Vaak heb je geen idee hoe je jezelf moet omschrijven. Wie je bent. Wat er bijzonder aan jou is. Want wie jij bent en hoe jij dat waardeert heeft met zoveel verschillende dingen te maken. Ik dit artikel geeft ik je een paar manieren om erachter te komen wie jij bent.

Wie ben ik volgens mijzelf?

Allereerst kun jij bij jezelf te rade gaan wie je bent. Ga eens na wat jou helemaal geen moeite kost. Deze dingen liggen vaak heel dicht bij wie jij bent als persoon. Ze horen zo bij jou dat ze vanzelfsprekend voor je zijn geworden. Omdat ze vanzelfsprekend voor je zijn, let je er eigenlijk niet meer op als zijnde speciale dingen. Laat ik een voorbeeld noemen. Stel, voor jou is het absoluut niet moeilijk om te luisteren naar iemand. Je doet het zelfs graag. Grote kans dat je ook goed bent in observeren en doorvragen. Wat een ander heel goed kan helpen. Jij staat open als persoon voor anderen en nieuwe inzichten. Voor jou normaal. Voor de ander speciaal en zeer gewaardeerd. Als jij het ook zou waarderen, zou je het meer in kunnen zetten in je werk.

Wie ben ik volgens een ander?

Een tweede manier is om aan anderen te vragen om jou te beschrijven als persoon. Dit kan jou ontzettend leuke informatie opleveren over wie jij bent. Je kunt hen de volgende vraag stellen: Welke drie woorden beschrijven het beste wie ik ben volgens jou? Wanneer je het aan een stuk of 10 personen zou vragen, ontdek je vaak dat er 3 of 4 persoonlijke kenmerken keer op keer genoemd worden. Vaak zijn dit precies die dingen die voor jou zo vanzelfsprekend zijn en ben jij verbaasd dat ze dat benoemen van jou. Een ander lijkt soms beter te weten  en te waarderen wie je bent dan jijzelf gek genoeg. Waar jij aan voorbij gaat als zijnde niets bijzonders, is iets wat zij vaak waarderen. Jij doet soms ingewikkeld over wie jij eigenlijk bent. Voor die ander is het dus eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om te benoemen. Als meer mensen hetzelfde benoemen, ga je het misschien al meer geloven. Er moet dan wel bijna een kern van waarheid inzitten.

Wie ben ik volgens mijn succeservaringen?

Succeservaringen zijn een andere manier om erachter te komen wie jij bent. Hoe doe je dat dan? Nou, denk eens terug aan iets wat jij de afgelopen jaren hebt gedaan wat jou een groot succesgevoel gaf. Wat deed je eigenlijk precies? Wat was jouw rol? Hoe heb jij het precies aangepakt? Wat was het effect van wat je deed? Zet dat eens voor jezelf op papier. Of je zou het aan iemand kunnen vertellen. Stel jezelf vervolgens de vraag: Wat zegt dit nu over wie ik ben? Wat ging mij gemakkelijk af? Op deze manier krijg je dus opnieuw informatie over wie jij bent. Er is iets bijzonders met deze laatste manier. Jij zult dit waarschijnlijk meer geloven dan een compliment of de twee andere manieren. Je hebt nu namelijk ‘echt bewijs’ dat dit wat over jou zegt. Je kunt het immers aantonen met iets wat je concreet gedaan hebt. Je kunt er dan eigenlijk niet meer omheen…

Want misschien geldt juist als het over jezelf gaat wel het meeste: eerst zien, dan geloven.

Wat gaat jou heel gemakkelijk af? Zet je reactie hieronder.

PS. Wil je reageren, maar liever anoniem? Zet dan bijvoorbeeld alleen de eerste letter van je naam.