Stress verminderen met een simpele en snelle techniek
Er bestaat positieve en helpende stress en negatieve afbrekende stress. Met een simpele techniek kun je de negatieve stress verminderen en ombuigen in positieve stress, zodat je betere keuzes maakt.
Veranderingen roepen onzekerheid op. Dat is een hele normale menselijke reactie. Veranderingen binnen de organisatie, in je taken, in jezelf. Want wat betekent dit voor je toekomst… Voor je dagelijks leven? Ga je hierdoor leuke collega’s kwijtraken? Je goede werktijden? Je inkomsten? Heb je genoeg kennis en vaardigheden om mee te kunnen gaan in de veranderingen? Wil je eigenlijk wel mee in die veranderingen?
Ook veranderingen in je privésituatie kunnen onzekerheid met zich meebrengen. Wanneer je in een andere levensfase terecht komt doordat je kinderen krijgt. Of wanneer ze naar de middelbare school of uit huis gaan. Of een geliefde vraagt door ziekte meer van je zorg. Allemaal veranderingen die op een of andere manier spanning of stress kunnen veroorzaken.
Negatieve stress
Onzekerheid roept vaak een vorm van angst op. Zeker wanneer het je bestaanszekerheid raakt zoals in een baan of in je gezondheid. Het voelt als een bedreiging van je veiligheid. Door dit gevoel van bedreiging schiet je onbewust of bewust in één of meer van de drie bekende reacties. Je kunt gaan vechten: boos worden, weerstand bieden, degene aanvallen van wie jij denkt dat hij of zij de ‘dader’ is. Of je vlucht weg voor de situatie. Je doet bijvoorbeeld net of het er niet is. Je ontkent, je zoekt afleiding, bagatelliseert je situatie. Of je bevriest, verlamt. Je hoofd zit vol, je energie lekt weg, maar je kunt er niks mee. Twijfel overvalt je bij vlagen. Ben ik genoeg? Weet ik genoeg? Kan ik het aan? Hoe moet het dan? Wat wil ik? Onrustige nachten en een korter lontje dan je lief is.
Neem de controle terug
Een goede techniek om uit deze automatische stressreacties te komen is om je ‘probleem’ te herdefiniëren. ‘Wat bedoel je daarmee, Renate?’, hoor ik je bijna zeggen. Ik bedoel dat je de situatie anders gaat benoemen voor jezelf. Daarmee buig je de negatieve, ‘niet helpende’ stress die je ervaart om in positieve ‘helpende’ stress.
Hoe ziet dat er dan uit? Stel je staat inderdaad voor een verandering. Je weet dat je er iets mee moet of je het wilt of niet. Benoem het dan als een kans om nieuwe dingen te ontdekken. Over jezelf. Over je omgeving. Zeg tegen jezelf dat het een avontuur is. Dat je nieuwe dingen zult ontdekken die je zonder deze situatie nooit ontdekt zou hebben. Ga erin met de houding: ‘Wat kan de nieuwe situatie me brengen?’
Laat de positieve stress je helpen
Je zult zien dat je je meer enthousiast gaat voelen. Dat je de toekomst met meer nieuwsgierigheid tegemoet kunt zien. Het wil niet zeggen dat het daarmee gemakkelijk zal zijn, maar je natuurlijke en ‘helpende’ adrenaline zal je helpen om alert, helder en adequaat te kunnen reageren op wat er voor je ligt. Het voert wat ver om in dit artikel precies uit te leggen hoe dit werkt in je hersenen, je bloedtoevoer en de helpende stoffen die er dan vrijkomen. Maar ga er maar vanuit dat je met deze nieuwsgierige en open houding een stuk verder komt!
Ik wens je een goed en uitdagend avontuur toe!