Goodbye onrust, hallo energie!energie

“Ik heb de laatste tijd zo weinig energie en veel onrust! Soms denk ik dat het iets medisch is. Of denk jij dat het toch aan mijn werk ligt? Ik weet eerlijk gezegd zelf niet goed wat ik wil. Of waar ik moet beginnen.” Na een waterval aan zinnen barst Laura in huilen uit aan de telefoon. Eindelijk had ze de moed bij elkaar geraapt om mij te bellen.

We hebben een tijdje met elkaar gesproken en een afspraak gemaakt om dieper in te gaan op hoe ik haar verder zou kunnen helpen. Daarnaast heb ik haar geadviseerd om allereerst medische klachten uit te sluiten. Ze heeft toegezegd om een bloedonderzoek te laten doen.

In 1,5 uur weer energie!

In het vervolggesprek bij mij in de coachruimte zie ik een vrouw met enorm veel ervaring in haar vakgebied. Maar ik hoor ook iemand die gejaagd praat. Bovendien ziet ze er moe en verdrietig uit. Haar huisarts bleek tot haar opluchting geen medische verklaring gevonden te hebben. Wanneer we vervolgens ingaan op haar werk vertelt Laura (omwille van de privacy heb ik haar naam trouwens veranderd) dat de veranderingen binnen de organisatie ervoor gezorgd hebben dat ze steeds minder plezier heeft in haar werk. Ze heeft regelmatig barstende hoofdpijn. Haar werk kost haar meer energie dan het haar oplevert en ze ziet op tegen de werkweek. Tot haar eigen verbazing is ze steeds vaker kortaf tegen sommige collega’s. “Zo ben ik anders nooit.” Ze irriteert zich aan de slordigheid en het groeiend aantal regeltjes. Bovendien heeft ze thuis geen energie meer over voor haar opgroeiende kinderen. Ze heeft verder het gevoel dat ze herhaaldelijk heeft aangegeven naar haar leidinggevende wat ze mist en waar ze tegenaan loopt. Dan ervaart ze begrip, maar toch verandert er niets.

Terwijl ik met haar praat en haar door een aantal coachoefeningen heenbreng, zie ik haar ontspannen. Alsof er een last van haar afvalt. Aan het eind van de eerste coachsessie lacht ze. “Ik voel weer energie! Heel bijzonder. Dat had ik nog niet verwacht. Ik ben er nog niet, maar ik voel dat dit me gaat brengen waar ik naar op zoek ben!”

Gun jezelf de ruimte om jou te zijn!

Gedurende het loopbaanontwikkeltraject zie ik haar tot rust komen en energiek worden. Ze heeft nauwelijks hoofdpijn meer, slaapt veel beter en kan weer genieten. Duidelijk en helder kan ze onder woorden brengen wat zij wil en met welke talenten ze meer wil doen in haar functie. Het idee dat ze alleen met een nieuwe opleiding haar doel kon bereiken heeft ze los kunnen laten. Verder heeft ze ontdekt dat ze haar professie nog steeds heel leuk vindt en het roer niet helemaal om hoeft te gooien. Maar ze heeft ook ontdekt dat er meer in haar zat dan ze wist. Ze is in staat geweest om keuzes te mogen maken die goed voor haarzelf waren. Om datgene te overwinnen wat haar vanuit haar jeugd en haar overtuiging belemmerde om die keuzes te mogen maken.

Met een concreet actieplan voor de maanden die kwamen zag ik haar na de afsluiting van het coachtraject opgewekt en vastberaden de deur uitlopen.

Het roer om!

Onlangs kreeg ik een mailtje van haar om me te vertellen hoe het met haar was. Hierin beschreef ze hoe ze was ingegaan op een kans die zich voordeed voor een nieuwe functie. Het was voor een aantal uur in de week. Wat goed paste naast haar huidige functie. Hier was ze, zoals gepland in het traject, een dag minder gaan werken. De nieuwe functie was wel binnen haar vakgebied, maar bij een andere organisatie waar meer ruimte is voor autonomie. Dit was een van de dingen waar ze meer behoefte aan had zoals ze had ontdekt in het coachtraject. Daarnaast schreef ze dat ze binnen haar organisatie een aanbod gekregen heeft voor een aantal andere taken. Hier was ze direct heel enthousiast voor geweest. Door het loopbaantraject wist ze dat dit echt bij haar paste en hoe ze in kon gaan op het aanbod.

Door wat ze verder geleerd had over het efficiënt gebruik maken van het netwerk, was ze de eerste functie op het spoor gekomen. Ze heeft zichzelf verder de ruimte gegeven om het een aantal maanden uit te mogen proberen. Te ervaren hoe deze manier van werken is. Ze heeft bovendien geleerd buiten haar vaste kaders te denken.

Ze schrijft tenslotte: “Dat ik naar jou ben gegaan, heeft me een hoop opgeleverd. Ik had deze kansen anders nooit gepakt. Daar wil ik je nog een keer hartelijk voor bedanken!”

En jij?

Hoe lijkt het je om, net als Laura, te ontdekken wat je wilt? Te weten wat bij jou past? Te weten wat je kunt kiezen? Om je werk een wending te kunnen geven doordat je weet hoe je het aan kunt pakken? Zodat ook jij weer met energie en voldoening kunt werken! Met passie! Zelfs tot aan je pensioen!

De moeilijkste stap is de telefoon pakken of een mailtje te sturen om om hulp te vragen. Dat zal je alleen moeten doen. Dat kan ik niet voor je doen. Maar wanneer jij die stap eenmaal genomen hebt, dan hoef je het niet meer alleen te doen. Dan begeleid ik je met mijn expertise, kennis en ervaring zodat jij ook met een gericht actieplan aan de slag kunt gaan en met voldoening kunt werken. Of dat nu in je huidige functie en organisatie is of in een nieuwe functie. Hoe klinkt dat?

Omdat ik weet hoe spannend het kan zijn, wil ik de drempel zo laag mogelijk voor je maken. Daarom zijn er twee vrijblijvende opties voor je: Of je boekt een gratis strategiegesprek van een half uur (Zoom of telefonisch). Of je boekt een gratis kennismakingsgesprek van een uur (face to face). Dit kun je doen op een tijd die voor jou goed uitkomt. Geen verplichtingen, geen consequenties, geen kosten. Maar het is wel een eerste stap voor jou om uit de cirkel te komen waar je nu in vastgelopen bent!

Kijk ook bij de volgende tips:

Gratis Checklist Hoe tevreden ben je met je werk?