Hoe kan de kracht van inspiratie jou helpen?inspiratie

Vastlopen, het gewoon niet meer voor je zien, een gevoel van leegte, alles lijkt moeite te kosten en je lijkt geen stap verder te komen met je probleem. Hoe meer je erover praat hoe ingewikkelder het lijkt te worden.

Als jij met tegenzin naar je werk gaat, als het stroef loopt of als de problemen op je werk groter lijken dan jij aankunt of nog uitdagend vindt, dan zul je dit zeker herkennen.

Help, wat moet ik doen?

Hoe kom je dan weer in beweging? Hoe kom je weer uit deze toestand van uitzichtloosheid en negatieve energie?

Stop met piekeren!

Het slechtste wat je kunt doen, is nog een ronde piekeren over je probleem. Als je al tien keer hetzelfde bedacht hebt, dezelfde argumenten genoemd hebt en er nog niets veranderd is, zal je de elfde keer niet opeens iets nieuws bedenken waardoor je situatie van de een op de andere dag verandert.

Het piekeren brengt je juist steeds verder af van jouw oplossing: Het zorgt voor een vernauwde blik op je mogelijkheden. Piekeren zorgt er daarnaast voor dat je je meestal nog veel moedelozer gaat voelen, omdat je geconfronteerd wordt met je onmacht om uit de situatie te komen.

Wat kun je dan beter doen?

Wat jou wel goed kan helpen, is op zoek gaan naar wat jou inspireert. Dat lijkt in eerste instantie weinig te maken te hebben met jouw probleem. De kans bestaat daarom dat je jezelf hier geen tijd voor gunt, omdat jouw probleem daar te urgent voor voelt en je je energie liever stopt in het direct proberen op te lossen van je  probleem. Toch zal het vinden van jouw inspiratiebronnen een veel efficiëntere en effectievere manier zijn om je probleem aan te pakken.

Wat is inspiratie eigenlijk? Ik kwam de volgende definities tegen: toestand dat je creatief nadenkt en weet hoe je iets goed moet aanpakken; goede ideeën krijgen en enthousiast worden; een goddelijke bezieling en ingeving. Het is een bewustzijnstoestand waarin iemand over het maximum van zijn scheppend vermogen beschikt en schijnbaar moeiteloos problemen oplost, oplossingen aandraagt.

Over de kracht van een kopje latte macchiato…

Ik was laatst met mijn man en jongste zoon ergens wat gaan drinken. De inrichting was huiselijk met banken en oude houten tafels. Ik kreeg een prachtig opgemaakte latte macchiato in een mooi, apart gevormd glas en de eigenaar had met veel zorg een figuur getekend met chocolade op het schuim van de opgeklopte melk. Er hing een gemoedelijke sfeer. Aan een ander tafeltje zat een jonge vrouw te werken op haar computer terwijl ze af en toe een hap nam van een soort yoghurt. Er hingen verrassende kunstwerken aan de muur en inspirerende teksten. Ineens stroomden er allerlei ideeën door mijn hoofd, zag ik hoe ik dingen effectiever kon aanpakken die me de afgelopen maanden ontzettend veel frustratie hadden gegeven. Ik heb de ideeën direct opgeschreven en ben ze daarna uit gaan werken. Wat me eerst zoveel negatieve energie en tijd had gekost, kon ik nu ineens in minder dan de helft van de tijd voor elkaar krijgen en ik hield er in plaats van frustratie juist energie aan over.

Waar word jij door geïnspireerd?

Wat inspiratie is, kan voor mensen heel verschillend zijn. Voor mij zijn de zee, mooie kleurcombinaties, verrassende creatieve kunst of voorwerpen, mooie jaren dertig huizen waar zorg besteed is aan details, dromen en gebeden inspiratiemomenten. Voor een ander kan het heel iets anders zijn, bijvoorbeeld het zien van soepele processen, perfectie in organisaties, muziek, of een bepaald persoon.

Het actief opzoeken van jouw inspiratiebronnen zal je losmaken van je vernauwde manier van ervaren van je probleem. Je zult toegang krijgen tot je creatief vermogen waardoor je tot oplossingen zult komen die je daarvoor niet zag.

Tips:

  1. Sta bewust stil bij wat jou inspireert.
  2. Plan nog deze week ruimte in je agenda om je te laten inspireren, vooral als je het eigenlijk te druk hebt met jouw grote probleem.
  3. Schrijf alle ideeën die je krijgt direct op, inclusief de acties die er uit voortkomen.
  4. Werk in ieder geval één van je ideeën helemaal uit.

Voel je vrij om dit artikel te delen op je social media, zodat meer mensen de kracht van inspiratie zullen vinden! Let’s share!