Je leven leven vanuit waarden

Als je je belangrijkste waarden niet kwijt kunt in je werk, raak je gedemotiveerd, ook al ben je nog zo goed in de uitvoering van je taken. Ik heb dat al in het begin van mijn loopbaan ontdekt. Na mijn studie Franse taal- en letterkunde ging ik lesgeven op een middelbare school. De kinderen waren leuk, de collega’s waren leuk, het lesgeven vond ik leuk. Toch voelde de rit naar school iedere dag zwaarder. Ik ging met steeds meer tegenzin naar mijn werk. Snappen deed ik het niet, want er waren toch zoveel leuke dingen? Waarom kon ik er dan niet gewoon blij en tevreden mee zijn?

Mijn belangrijkste waarde ontdekt

Wist ik toen maar wat ik nu weet. Namelijk het belang van waardes en het leven vanuit je waarden. Ik heb ontdekt dat een van mijn belangrijkste waarden is: het willen leveren van een echt zinvolle bijdrage in het leven van een ander.

Dus daarom gaf het geen voldoening!

Daar ging het achteraf gezien precies mis. Ik kon niet verzinnen waarom het voor ieder kind belangrijk zou zijn om Frans te leren, ook al vond en vind ik het nog steeds een prachtige taal. Wat moest een praktische jongen die het liefst bij zijn vader in de werkplaats bezig was nu met Frans? Het antwoord ‘dat is handig voor als ze op vakantie gaan naar Frankrijk’, was voor mij niet voldoende.

De prijs die ik moest betalen

Het heeft me veel gekost om niet te leven uit mijn eigen waarden. Allereerst enorm veel energie, waardoor ik vaak moe was. Daarnaast veel frustratie, boosheid, moedeloosheid waarom ik niet tevreden kon zijn met wat ik deed. Het heeft me veel omwegen opgeleverd en een gevoel van ‘verspilde’ tijd. Ik had veel eerder kunnen doen waar ik een diepe voldoening uit krijg.

Ik accepteer geen ‘second best’ meer

Ik wil geen omwegen meer. Geen ‘second best’ meer. Ik wil iedere dag het gevoel en het idee hebben dat mijn leven waardevol en zinvol is. Ik kan het niet beter omschrijven dan dat het een gevoel geeft van ‘thuiskomen’ en van rust. Het wil niet zeggen dat het niet hard werken is, dat het allemaal makkelijk gaat. Maar ik weet diep van binnen waar ik het voor doe en dat geeft me alle energie die ik nodig heb.

Mijn tips voor jou zijn daarom:

1. Zoek uit wat jouw belangrijkste waarden zijn.
2. Leef echt vanuit die waarden.
3. Stop met het genoegen nemen van omwegen.
4. Ga voor datgene waarvan jij weet dat het jouw ‘thuiskomen’ is.

Wil je graag meer weten over dit onderwerp?

Download dan mijn e-book. Daarin staat stap voor stap uitgelegd hoe je een voor jou waardevol leven kunt leiden.