Passende baan

Hoe goed pas jij in de organisatie?

“Als arbeids- en organisatiepsycholoog ben je zeker meer gericht op de organisatie dan op de werknemer?” Zomaar een opmerking die ik deze week van iemand kreeg. Terwijl ik juist vooral particulieren begeleid om te onderzoeken wat ze willen en wat hun talenten zijn.

Dat roept dus de vraag op: gaat het nu vooral om wat jij als werknemer allemaal op je wensenlijstje hebt? Of gaat het vooral om wat een organisatie wil?

Ik ben ervan overtuigd dat het echt om een win-win situatie hoort te gaan. Aan de ene kant geloof ik dat jij een uniek persoon bent. Met prachtige gaven en talenten die jij gekregen hebt en mag inzetten. Aan de andere kant zie ik dat organisaties op zoek zijn naar de juiste persoon die de taak goed kan uitvoeren, past bij het team, de manier van leidinggeven en de cultuur van het bedrijf.

Ik geloof erin dat beiden er voordeel bij hebben als er een juiste match is.

Laatst liep ik een rondje bij ons in de buurt. Ik zag hoe een aantal mannen met een grote hijskraan een dakkapel plaatsten op een dak. Het gat in het dak en de dakkapel pasten precies. Dit is precies hoe ik geloof dat de juiste match tussen een persoon en een organisatie hoort te gaan. De dakkapel was op zich al af, tot aan de ramen en de dakbedekking aan toe. Ook het huis was verder al helemaal klaar.

Zo zie ik ook hoe jij als persoon met alles wat je te bieden hebt kunt passen bij een organisatie en dat je mensen nodig hebt om die match goed te laten verlopen.

Toch zie ik vaak dat het op een aantal dingen misgaat

Het meest voorkomende?

Je kent je eigen gaven en talenten niet voldoende

Je denkt, om maar in het voorbeeld te blijven, dat je bij wijze van spreken een vierkante dakkapel bent, terwijl je in werkelijkheid rechthoekig bent. Nou, dan wordt het best lastig om de juiste match te vinden. Ik zie trouwens vaker dat mensen het moeilijk vinden om te weten waar ze goed in zijn, dan dat ze zichzelf zouden overschatten. Herken jij dat ook?

Schieten met hagel

Het tweede wat ik vaak mis zie gaan, is dat je denkt dat jij met jouw talenten heel erg nodig bent ergens, zonder dat je echt onderzocht hebt of ze eigenlijk wel op zoek zijn naar iemand. Laat staan dat ze op zoek zijn naar iemand zoals jij. Dan laat je overal weten wat jij kunt. Ga je langs bij bedrijven en laat je je CV achter. Schrijft tig sollicitatiebrieven en gaat op allerlei netwerkgesprekken. In de hoop dat er ooit iemand gaat zeggen: nou, dat is ook toevallig: jou zochten we precies. Of misschien zelfs nog sterker: we passen ons dak wel even aan aan jouw afmetingen, zeg maar.

Sta eerst even stil en ga dan gericht te werk

Dus: gun jezelf eerst de tijd om goed te ontdekken wat jij wilt, wat belangrijk voor je is en wat jouw talenten zijn. Je kunt meer inspiratie opdoen in het artikel over je talenten. Ga vervolgens heel gericht op zoek welke behoefte een organisatie heeft. Ontmoeten jullie elkaar in de grootste lijnen, dan is het alleen nog een kwestie van passen en meten op detailniveau.

Jij bent prima zoals je bent. Jij hoeft jezelf niet te ‘verbouwen’. Ook de organisatie is prima zoals die is. Die hoeft ook niet ‘verbouwd’ te worden, zodat jij beter zou passen.

Wil jij een eerste kleine stap maken? Vul de gratis werkchecklist en ontdek wat voor jou belangrijk is in je werk en of je huidige functie nog bij je past.

Mocht je meer persoonlijke hulp nodig hebben om te onderzoeken wat jij wilt en kunt, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.