werkplezier Hoe krijg ik weer plezier in mijn baan?

Het hebben van werkplezier hangt van veel factoren af. Ik heb al zoveel dingen langs horen komen in de coaching. Om er maar eens een paar te noemen: Ik ben uitgekeken op mijn werk. Ik voel geen uitdaging meer. Ik ben overbelast. Ik twijfel continue aan mezelf en daardoor komt er niet uit wat er in zit. Ik kan het niet vinden met mijn leidinggevende. De cultuur is zo veranderd, ik voel me niet meer thuis bij deze organisatie. De zaken zijn gewoon niet goed geregeld. Ik weet eigenlijk niet meer zo goed waar ik precies goed in ben. Ik heb een conflict met een collega, ik weet echt niet meer hoe ik met die man om moet gaan. Ik ben niet trots meer op mijn functie. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

‘Het gaat niet goed met me! Waar moet ik beginnen?’

Waar begin je dan als het hebben van werkplezier van zoveel dingen afhangt? Zo complex is. Waar begin je als je in de knoop komt? Als alles steeds strakker komt te staan? Van je humeur tot aan de spieren in je nek? Hoe vind je dan dat ene losse eindje waar je aan kunt trekken om die warboel weer los te krijgen?

Wat kun je leren van een tomaat over werkplezier?

Laat ik beginnen met een vraag. Als je een tomatenzaadje in de grond stopt, wat verwacht je dan voor plant?

Ja, lekker simpel. Een tomatenplant. Toch is er geen garantie dat het zaadje ook werkelijk ontkiemt. En als het al ontkiemt, groeit het ene zaadje uit tot een pierig plantje. Terwijl het andere zaadje uitgroeit tot een prachtige plant met ontzettend veel heerlijke rood glanzende tomaten. Waar ligt dat aan?

Simpel, zul je zeggen. Door het soort aarde, het vochtgehalte, de zon en dat soort dingen.

Waar wil je naar toe, Renate? Wat heeft dat nu te maken met het probleem van ontevreden zijn over je baan?

Nou, zo vanzelfsprekend als we het vinden dat het zaad van een tomaat een tomatenplant voortbrengt, zo complex doen we vaak over wat er in een persoon zit en wat er vervolgens uitkomt. Zo normaal als we het vinden dat iedere plant specifieke omstandigheden nodig heeft om tot bloei te komen, zo ongewoon vinden we dat voor onszelf.

Wat ben jij voor plant?

Je kunt jouw talenten, jouw kwaliteiten vergelijken met het zaad. Het zit in jou. Jij hebt een uniek stel prachtige kwaliteiten meegekregen. Toch gaan wij als mensen vaak voorbij aan onze eigen kwaliteiten en kijken naar ‘de plant’ van een ander. O, als ik toch eens zo zou zijn als die ander… Die plant en die vruchten zien er zo geweldig uit. Wat is die persoon succesvol in zijn werk en in zijn leven! Voor je het weet hoop je dat jouw ‘tomatenzaad’ uitgroeit tot een perenboom, omdat die er veel aantrekkelijker voor jou uitziet.

Je snapt het al, dat wordt één grote teleurstelling! Je zult eerst goed moeten weten wat jouw persoonlijke kwaliteiten zijn en hoe jij die kunt inzetten, voordat je ook maar één andere stap zet. Dus dat is het eerste losse eindje dat je duidelijk moet krijgen. Wie ben jij? Wat zijn jouw kwaliteiten?

Als je niet zaait, zul je ook niet oogsten

Maar als je met een kwaliteit niets doet, dus bij wijze van spreke niet in de aarde stopt, dan zal deze kwaliteit niets voortbrengen. Dus: gebruik jij eigenlijk al je kwaliteiten al? Zet je deze ook in in je baan? Of wordt er vooral een beroep gedaan op kwaliteiten waar je niet zo heel goed in bent of maar op één van je kwaliteiten. Als jij bijvoorbeeld alleen routine klussen krijgt, terwijl jij eigenlijk heel goed bent in het opzetten van nieuwe dingen, dan kan dat ervoor zorgen dat jij steeds ongelukkiger wordt in je baan. Het in kunnen zetten van waar jij goed in bent zal de ‘knoop’ weer een eindje losser kunnen trekken.

Met je voeten in de klei of toch liever in wat rulle aarde?

Vervolgens zul je moeten onderzoeken of de organisatie, de aarde en het klimaat wel de juiste is om jouw kwaliteiten te laten groeien en tot bloei te kunnen laten komen.

Zo was ik een tijd geleden bezig met het afnemen van assessments voor een functie. Eén van de vier kandidaten voor de functie was bijzonder geschikt. Op alle gevraagde competenties stak zij er met kop en schouders bovenuit. En toch heb ik geadviseerd om een ander aan te nemen. Waarom? Omdat zij veel beter tot haar recht zou komen in een rustige omgeving, weinig hectiek en werkdruk en een eigen werkplek. Ze zou het best naar haar zin krijgen met het takenpakket, maar wat zou ze een moeite krijgen om met plezier te kunnen werken in die organisatie. De ‘weersomstandigheden’ zouden ervoor zorgen dat zij niet tot bloei zou kunnen komen in die organisatie.

Dus wat kunnen we leren van de tomatenplant:

  1. Ontdek wat jouw unieke kwaliteiten zijn.
  2. Zet zoveel mogelijk van deze kwaliteiten in.
  3. Krijg helder welke omstandigheden jij nodig hebt om tot bloei te kunnen komen.

Lees ook eens dit artikel met 5 stappen die je het beste kunt nemen als je werk op dit moment niet goed meer voelt voor je.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het ontdekken van je kwaliteiten en de voor jou passende omgeving? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek!