verlangenWat verlangt jouw hart?

Ik stond onlangs in de rij voor een achtbaan bij Disneyland in Parijs, één van mijn favoriete plekken. Voor de paar minuten adrenalinekick, het me over moeten geven aan een rit waar ik voor mijn gevoel even alle controle kwijt ben, de snelheid. De confrontatie met mijn eigen grenzen van wat ik comfortabel vind. Heerlijk vind ik dat.

Ik sta daar graag voor in de rij. Niet om alleen maar te wachten op die paar minuten. We hebben als gezin vaak de grootste lol met elkaar in die rij. Misschien is dit wel ons ‘afwasmomentje’, maar dan een beetje anders.

Een bijzondere ontmoeting met grote impact

De laatste keer raakte ik aan de praat met twee meisjes die net eindexamen hadden gedaan en nu met de klas naar Disney waren gekomen. Nieuwsgierig als ik ben, vroeg ik naar wat ze na de vakantie gingen doen. De één ging voor een lerarenopleiding, de ander vertelde dat ze chirurg wilde worden. Alleen haar decaan had niet in haar geloofd, vertelde ze. Hij had haar aangeraden een bepaald vakkenpakket te kiezen. Maar zij wilde echt chirurg worden, dus zij ging komend jaar haar wiskunde diploma alsnog halen en voor de rest werken voor haar studiegeld.

Je zag aan alles dat zij haar plan klaar had en zich absoluut had voorgenomen haar droom waar te maken. Ze wist wat ze ervoor moest doen, had haar keuzes gemaakt en ging ervoor. Wat me vooral bij is gebleven, zijn haar vastbeslotenheid en doen wat nodig is om haar droom en passie te kunnen volgen. Ongeacht wat een ander ook gezegd heeft.

Dromen als ‘richtingbepalers’

Dromen komen altijd van binnenuit, uit ons hart. Het is wat jij ten diepste verlangt. Daarom zijn dromen bij uitstek geschikt om er je toekomst op af te stemmen. Net zoals het meisje ervan droomde om cardioloog te worden. Ik weet zeker dat zij zichzelf al heel vaak bij die operatietafel heeft zien staan. Haar toekomstdroom bepaalde haar richting van handelen in het hier en nu.

Haar toekomstdroom zou pas gerealiseerd worden over ontzettend veel jaar. Net zoals de rit in de achtbaan lang op zich liet wachten. Toch was het voor ogen houden van haar droom zo ontzettend belangrijk: ze wist welke stappen ze dit jaar nog moest zetten om daar uiteindelijk te kunnen komen.

Wat ben jij bereid te doen voor je droom?

Het dromen zelf is nog niet zo moeilijk. Iedereen kan wel fantaseren over iets. Het waarmaken van je droom is echter iets heel anders. Het is een beetje zoals het willen wachten in de rij. Of kost het je teveel moeite? Teveel tijd? Vind je het te duur om een kaartje te kopen naar je droom?

Het waarmaken van je droom zal altijd iets van je vragen. Het vraagt in de eerste plaats om het serieus nemen van je droom. Waar verlang je nu echt naar? Waar loop jij echt warm voor? Het betekent dat je je droom echt aandacht gaat geven, zoals je water geeft aan een zaadje om te kunnen groeien. Het zal tijd van je vragen om je droom te realiseren. En in onze maatschappij zal het je ook meestal geld kosten.

Stel, jij hebt er altijd van gedroomd om sportleraar of HR-manager te worden, dan zul je toch echt een opleiding moeten volgen. Ja, maar dat kost geld zeg je dan. Ja, dat klopt, maar wat is jouw droom je waard? Wat wil jij ervoor laten om dat geld wel aan je droom te kunnen besteden?

Van een lekkend tentje tot een vliegtuig?

Wij zijn vroeger jaren op vakantie geweest met een kleine, lekkende, geleende tent. Een weekje, op de goedkoopste camping die we konden vinden, zonder elektra. We waren blij dat we op vakantie konden, ook al moesten we soms een geultje graven om de tent en een vochtige slaapzak laten drogen. Want we konden én op vakantie én tegelijkertijd mijn studiegeld betalen voor de opleiding die ik toen volgde.

Inmiddels hoeven wij niet meer te kamperen in een lekkende tent. We kunnen rustig het vliegtuig nemen naar een zonnige vakantiebestemming. Maar daar waren we nooit gekomen als we toen andere keuzes hadden gemaakt.

Je nee van nu is het ja van je toekomst

Je droom waar maken, zal van je vragen om af en toe nee te zeggen tegen het vervullen van je korte termijn behoeftes: uit eten, naar de film gaan, nog wat langer in je bed blijven liggen of op de bank blijven zitten. Misschien vraagt het van je om toch nog even door te rijden in een oudere auto, wat vaker de fiets te pakken of toch maar de duurdere koekjes te laten staan in de winkel. En ook al zou je het bijna niet geloven als je ziet waar we nu wonen en hoe we nu kunnen leven, wat ik beschrijf zijn de keuzes die wij allemaal zelf gemaakt hebben om onze droom te kunnen realiseren. Wij kunnen nu, na al die jaren van keuzes, de vruchten ervan plukken.

Jarenlang gieten van kleine en grote druppels water op het zaad van onze dromen, werpt altijd zijn vruchten af.

Gisteren sprak ik een vriendin die bereid was om een half jaar krap te leven om naar een bijeenkomst van twee weken te kunnen gaan in de VS. Zij is bereid om twee bijbaantjes te nemen en om om 5.00 uur op te staan om deze baantjes, naast haar fulltime functie, te vervullen. Diep respect heb ik daar voor. Ik weet zeker dat zij twee geweldige weken zal hebben, die haar veel meer gaan brengen dan dat zij nu nog voor mogelijk kan houden.

Want het gaat niet alleen om de rit in de achtbaan, niet alleen om die twee weken van mijn vriendin. Het gaat ook om het proces, je groei als persoon, het leren doorzetten en jezelf ontwikkelen, het plezier hebben in de voorbereidingstijd, het zaaien en het oogsten. Maar wel met het doel om te doen wat écht bij jou past,  om jouw hartverlangen vervuld te zien.

Het meisje dat in de toekomst cardioloog wil worden, is zonder dat zij zich ervan bewust was, al een genezing voor mijn hart geweest. En hopelijk ook voor die van jou. Zij heeft mijn hart weer een opkikkertje gegeven door me opnieuw te laten zien hoe krachtig de combinatie is tussen dromen, geloven, investeren en doen. Gewoon daar in die rij in Disneyland.

Welke keuze maak jij vandaag?