Ontevreden met je werk?
5 belangrijke stappen
Het gevoel dat je je passie en enthousiasme ergens kwijt bent geraakt? ’s Morgens geen zin om naar je werk te gaan? Last van negatieve gevoelens en stress? Je bent niet de enige. Ik denk dat we ons allemaal wel eens zo gevoeld hebben.
Het effect? Je bent minder productief, je voelt je ongelukkig, je merkt het aan je gezondheid en je relaties komen onder druk te staan.
Hoe komt het dat er zoveel mensen zich ongelukkig en ontevreden voelen en toch gewoon doorgaan?
Soms hebben mensen zelf nog niet goed door dat ze het niet meer naar hun zin hebben. Het is dan de omgeving die het eerder door heeft en hen daar op wijst. “Heb je het echt nog wel leuk op je werk? Je lijkt de laatste tijd zo moe, komt zo stil terug van je werk.”
Of ze weten wel dat ze zich zo voelen, maar hebben geen idee waar het aan ligt. Veel mensen overtuigen zichzelf ervan dat het allemaal wel meevalt. Dat het vanzelf overgaat. Want het is ontzettend spannend om toe te geven dat het echt zo is. Het betekent onzekerheid over wat je dan moet doen. Het loslaten van wat vertrouwd is. De onzekerheid wat je dan moet gaan doen en of dat wel lukt. Voor een grote groep geldt: wel weten dat je het anders wilt, maar niet weten hoe je het kunt veranderen. Of er niet in geloven dat het binnen je mogelijkheden is om iets te veranderen. Dus blijven veel mensen zich door hun werkweek heen slepen, zo goed en zo kwaad als het gaat. Totdat het echt niet meer gaat en zich met burn-out klachten ziekmelden.
Wat moet je doen als je je ontevreden, verveeld of vastgelopen voelt in je werk?
-
Bepaal of je gevoelens tijdelijk of chronisch zijn
Gevoelens gaan en komen. Niets zo veranderlijk als je gevoel. Probeer daarom geen overhaaste beslissingen te nemen op basis van gevoel. Stel eerst voor jezelf vast hoe lang je al met deze gevoelens rondloopt. Hebben we het over een week, twee weken? Geef het dan nog een paar weken de tijd om te kijken hoe je je dan voelt. Heb je deze gevoelens al veel langer, lijken ze chronisch te zijn geworden? Dan is het tijd om serieus aan de bel te trekken. Kun je erachter komen waardoor de gevoelens ontstaan zijn? Is er sprake van een specifieke reden of aanleiding? Iets wat het getriggerd heeft?
-
Bepaal wat er moet veranderen om weer met plezier en voldoening te kunnen werken
Je kunt pas iets veranderen als jij weet wat het precies is waardoor je je zo voelt. Ga de oorzaken zo concreet mogelijk onderzoeken voor jezelf. Negatieve gevoelens en gedachten zijn vaak gemakkelijker te herinneren dan positieve gevoelens. Begin daarom eerst maar eens met op papier te zetten wat je allemaal tegenstaat in je werk. Iets in je taken? Relaties? Cultuur? Download ook de handige checklist met mogelijke oorzaken, zodat je snel inzicht krijgt in de redenen van jouw ontevredenheid en geen zaken over het hoofd ziet. Besteed daarnaast ook aandacht aan de positieve kanten van je werk, want die zullen er ook heus zijn. Op deze manier krijg je een reëel beeld van jouw situatie.
-
Bepaal waarom deze dingen voor jou belangrijk zijn
Het is niet alleen belangrijk te weten wat je wilt veranderen. Het is minstens net zo belangrijk om te bepalen wat deze zaken voor jou betekenen. Waarom zijn ze zo belangrijk voor jou? Als je dat weet zal je ook de motivatie en de energie vast kunnen houden om zaken echt aan te pakken. Ze niet meer weg te stoppen of niet serieus genoeg te nemen.
-
Bepaal hoe je met de veranderingen om wilt gaan
Onderzoek als eerste of er interne veranderingen op je werk mogelijk zijn. Kun je in overleg met je leidinggevende of collega’s veranderingen aanbrengen waardoor jij wel weer met plezier en voldoening kunt werken? Misschien andere taken? Op een andere afdeling werken? Trainingen volgen?
Mocht dit tot niets leiden, zie je echt geen mogelijkheden meer, dan is het tijd om serieus op zoek te gaan naar ander werk.
-
Bepaal wat je precies wilt in een andere functie
Wanneer je je realiseert dat je op zoekt moet of wilt naar ander werk, sta dan eerst heel goed stil bij wat je precies wilt. Welk soort werk past bij wie jij bent? Bij wat jij kunt? In welk soort organisatie of bedrijfscultuur voel jij je thuis? Wil je hetzelfde soort werk blijven doen of wil je overstappen naar een andere branche? Maak een plan hoe en wanneer jij het je omgeving gaat vertellen. Hoe lang je nog wilt blijven. Of je al weggaat of blijft terwijl je op zoek gaat naar een andere functie. Maak daarnaast ook een plan hoe jij je droombaan wilt gaan bemachtigen. Weet je waar je die kunt vinden? Ken je de juiste mensen? Is je CV en LinkedIn-profiel geschikt en op orde? Ben je vaardig genoeg in het sollicitatieproces?
Geef een reactie