Waarom is zelfkennis belangrijk voor het ervaren van plezier in je werk?
Het helpt om bewuste keuzes te maken
Als jij je bewust bent van wie jij bent, kun jij ook op een bewuste manier hiervan gebruik maken. Zelfkennis is de eerste stap naar meer werkplezier.
Stel, in mijn geval, dat ik heel graag met mensen omga, maar dat ik ook behoefte heb aan genoeg tijd om me weer op te laden, dan weet ik ook dat ik hier rekening mee kan houden in mijn werk.
Als ik teveel gesprekken achter elkaar inplan, verlies ik plezier in mijn werk. Terwijl, als ik genoeg tijd er tussen inruim, ik precies hetzelfde werk wel met heel veel plezier blijf doen.
Aan de andere kant, als ik teveel tijd met mezelf heb doorgebracht, verlies ik ook weer plezier in mijn werk, want dan mis ik het contact met mensen.
Voor mij is het bewust vasthouden van deze balans dus een sleutel in het hebben van plezier in mijn werk. Ik accepteer dus wie ik ben als persoon en behoud daarmee het plezier.
Je respecteert je eigen grenzen
Weten wie je niet bent, is net zo belangrijk als weten wie je wel bent.
Stel je weet van jezelf dat je niet zo heel precies bent. Toch wil je gaan solliciteren op een functie waarbij je veel controle werkzaamheden moet uitvoeren of wetgeving moet volgen. Gewoon omdat je de overige taken heel uitdagend vindt en omdat iemand jou gevraagd heeft om op die functie te komen werken.
Je zou bijna zeggen: die kans moet ik dan maar pakken en dan zie ik wel hoe het loopt. Toch is het beter om er dan niet op in te gaan: je zult er telkens weer veel energie in moeten stoppen om je werk precies genoeg uit te voeren.
Of wanneer je gevoelig bent voor veel prikkels en alles meekrijgt van wat er om je heen gebeurt en je gaat vervolgens in een kantoortuin werken, dan zal dat ten koste gaan van je werkplezier.
Nog een voorbeeld: als je niet houdt van routinezaken en voorspelbaarheid dan is het niet zo handig om in een organisatie te gaan werken waar een traditionele bedrijfscultuur hangt. Of waar besluiten heel lang op zich laten wachten. Dat is vragen om frustratie.
Dus ook weten wat je niet bent, helpt je om goede keuzes te maken.
Het kost je minder energie
Werken vanuit wie je wel bent, is veel gemakkelijker dan werken vanuit wie je niet bent. Je kunt vaak wel, als je er veel moeite voor doet, dingen leren die wat minder van nature bij je passen. Je kunt bepaalde vaardigheden wel aanleren en je eigen maken. Het kost je dus alleen meer energie. Veel meer dan als je iets doet wat dichter bij je persoonlijkheid past.
Je kunt kiezen voor een creatieve aanpak
Wat je wel kunt doen is om dingen aan te pakken op een manier die aansluit bij wie je bent. Als ik bijvoorbeeld routineklussen moet doen, kan ik daar enorm tegenop zien. Als persoon houd ik veel meer van nieuwe dingen en afwisseling.
Toch zal ik er niet aan ontkomen dat ik af en toe deze routineklusjes zal moeten uitvoeren. Wat ik dan doe, is de aanpak compenseren met een andere eigenschap die dichter bij mezelf ligt.
Hoe dan? Ik doe de routineklusjes dan als er andere mensen om me heen zijn of met een gezellig muziekje waardoor ik er minder op gericht ben. Of ik probeer zelfs routineklussen iedere keer op een nieuwe manier aan te pakken, bijvoorbeeld door te kijken of ze efficiënter kunnen.
Kortom, door jezelf te kennen en te accepteren zoals je bent, kun je betere keuzes maken en meer plezier in je werk houden!
Wil je verder groeien in het ontdekken van wie jij bent en hoe jij keuzes maakt? Lees dan ook eens dit artikel.
Ontdekken wat je talent is? Maak een afspraak!
Geef een reactie