Praktische tips loopbaancoaching Loopbaancoaching tips

Moet je er niet aan denken dat je nog jaren het werk moet doen wat je nu doet? Word je al benauwd van die gedachte? Ontdek met deze loopbaancoaching tips wat je kunt doen.

Ik herken het gevoel.

Vastgelopen in mijn werk

Een aantal keer ben ik vastgelopen in mijn werk. De eerste keer overviel het me. Ik voelde me falen. Waarom konden anderen het wel en ik niet? Ook schaamde ik me eerlijk gezegd. Het leek of er iets mis was met mij als persoon. Iedere keer vroeg ik me af hoe het zover had kunnen komen. Ik twijfelde aan mezelf en over de keuzes die ik had gemaakt. Achteraf terugkijkend, kan ik zeggen dat ik met de kennis en ervaring van nu, inderdaad betere keuzes had kunnen maken. Ik had ook beter voor mezelf kunnen zorgen. Mijn eigen gevoelens en gedachten serieus nemen in plaats van maar doorgaan. Maar ja, achteraf is het altijd makkelijk praten. Wanneer je er middenin zit, zie je dingen niet zo helder. En maak je keuzes gebaseerd op wat je dan weet.

Toch heeft juist dit dieptepunt ervoor gezorgd dat ik me in een jarenlange zoektocht heb gestort. Om antwoorden te vinden op de vraag wat er voor nodig is om met plezier en voldoening te kunnen werken. Het is uiteindelijk mijn specialisatie geworden.

Welke loopbaancoaching tips zou ik mezelf achteraf geven en nu aan jou?

Onderzoek met de beste werk gerelateerde tools die er tegenwoordig zijn wie je bent en wat je drijft.

Wat is jouw identiteit, jouw ‘persoonlijkheids-DNA’? Wat zijn jouw talenten? Want dat neem je mee, waar je ook gaat en welke keuze je ook maakt. Ga je dan alleen nog maar perfecte keuzes maken? Nee, natuurlijk niet. Dat hoeft ook niet. Maar je belangrijkste keuzes zijn dan wel in lijn met wie je bent. Je weet vol overtuiging waarom deze keuze nu bij je past. Hiermee kun je een vervelende en onnodig lange zoektocht met veel vallen en opstaan voorkomen. Het is mijn overtuiging dat je precies zo bent gemaakt als je bedoeld bent. Intentioneel! Een zoektocht naar passend werk waarin je kunt bloeien, begint altijd met een zoektocht naar binnen.

Onderzoek daarnaast welke rol werk voor je heeft in je leven en houd daarbij rekening met de levensfase waar je je in bevindt.

Wil je je ontwikkelen? Je creativiteit kunnen uiten? Jezelf verder ontwikkelen? Impact hebben op anderen of de maatschappij? Of is het voor jou alleen (nog) maar een manier om financieel in je privéleven te kunnen voorzien? Mijn ervaring is dat personen die dat laatste zeggen, of hun passie nog niet gevonden hebben in hun werk, of hun passie onderweg kwijtgeraakt zijn. ‘Beetje jammer’ is een understatement, gezien het feit dat er zoveel tijd van je leven opgaat in werk. Hoe mooi zou het zijn, dat je in die tijd ook met voldoening bezig bent en met plezier naar je werk kunt gaan?

“Een zoektocht naar passend werk waarin je kunt bloeien, begint altijd met een zoektocht naar binnen.”

Tot slot, onderzoek wat je belemmert om keuzes te maken gebaseerd op wie je bent en wat je wilt.

Wat zie ik veel personen die zich laten weerhouden door angst, twijfel en aannames over de toekomst. ‘Wat als ik niet meer kan zorgen voor mijn gezin? Wat als niemand mij meer wil aannemen? Mag ik überhaupt hopen op een functie waarin ik plezier zal hebben? Bestaat er wel een plek waar ik tot mijn recht kom met mijn persoonlijkheid, vaardigheden en talenten? Ik weet helemaal niet wat ik wil en ik heb geen idee hoe ik erachter moet komen. Moet ik niet gewoon accepteren dat dit het is? Moet ik instemmen met alle mensen die zeggen dat geluk zo overgewaardeerd wordt tegenwoordig? Ergens anders zal het vast ook geen rozengeur en maneschijn zijn, dus ik blijf maar waar ik ben.’ Zo slepen ze zich nog een aantal jaar voort, iedere keer weer in hetzelfde cirkeltje terugvallend. Tot het echt niet meer gaat. Tot ze in een burn-out terecht komen. Of in een arbeidsconflict. Tot hun partner het zat is dat de positieve stemming vaak ver te zoeken is en er op deze manier geen zin meer in heeft.

Ik heb al honderden personen mogen begeleiden naar een plek waar ze het inmiddels wel naar de zin hebben! Ook de mensen die tijdens het kennismakingsgesprek maar weinig vertrouwen hadden dat het goed zou komen. Maar een ding wisten ze wel: op deze manier houd ik het niet vol. Op deze manier kan en wil ik niet verder.

Herken je je in dit verhaal? Neem dan de dappere eerste stap om contact op te nemen. Ook al weet je nog niet wat je wilt en voel je je falen. Je hebt er lang genoeg over gepiekerd. Als je de oplossing wist dan had je je keuze allang gemaakt. Door actie komt verandering!

Boek een vrijblijvend gesprek. Dan ontdekken we samen wat voor jou de volgende stap is. Zodat je gaat doen wat je het allerliefste doet en ook jij op zondagavond met plezier en verwachting uitkijkt naar wat de werkweek je gaat brengen!