Waarom 2022 een goed moment is om van baan te wisselen

De krapte op de arbeidsmarkt is groter dan ooit zegt het UWV in de Spanningsindicator van afgelopen december. Dat wil zeggen dat er een groot tekort is aan personeel en dat er veel vacatures openstaan. Dus nu switchen van baan biedt veel kansen.

De beroepen waar het UWV veel krapte constateert, zijn: ICT, techniek, transport en logistiek, agrarische beroepen, openbaar bestuur, veiligheid en juridische beroepen, dienstverlening, bedrijfseconomie en administratie, zorg en welzijn, commerciële beroepen, managementfuncties en pedagogische beroepen. Dit geldt voor alle regio’s in Nederland, maar het sterkste in Midden-Nederland en Zeeland.

Het kan dus heel handig zijn om, wanneer je het toch niet meer naar je zin hebt op je werk, dit jaar de overstap te maken naar een andere baan. Uiteraard wil je dit niet zomaar doen. Er is een aantal zaken die ik je in overweging wil geven.

Niet schieten met hagel

Ik las pas een artikel waarin iemand vertelde in een jaar tijd 90 sollicitaties verstuurd te hebben. Dat verbaast me als loopbaancoach enorm. Hoe kan iemand voor 90 verschillende functies een sterke motivatie hebben? Het klinkt mij in de oren als schieten met hagel. Een ‘niet geschoten altijd mis’ mentaliteit. Ik adviseer je om gerichter te werk te gaan.

Eerst zelfonderzoek, dan gericht solliciteren

Ook al zijn de baankansen op dit moment heel goed, toch blijft het belangrijk om niet zomaar van baan te wisselen. Je wilt nog steeds een goed doordachte keuze maken, zodat je het in je nieuwe functie wel weer naar je zin hebt. Het liefste voor een langere periode. Sta dan ook eerst bewust stil bij wie je bent, wat je talenten zijn en wat je echt belangrijk vindt. Wat wil je echt? Welke functies passen echt bij je? Daarom is het bijzonder zinvol om met een loopbaan coach te onderzoeken wat je wilt, welke functies en organisaties het beste passen. Op die manier zorg je ervoor dat je jezelf het beste voorsorteert voor een succesvol sollicitatie proces en de juiste functie.

Financiële beloning

Wanneer je een financiële stap wilt maken loont het de moeite om eens in de regio te kijken of je jouw functie ergens anders kunt doen voor meer loon. Toch adviseer ik je niet adviseren om alleen voor het geld een switch te maken. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat dit een aantal weken voldoening geeft, maar al snel went. Wil je op de lange termijn plezier en voldoening uit je werk halen en gemotiveerd zijn, dan is het belangrijk om niet teveel te focussen op externe beloningen en waardering.