Hoe helpt loopbaancoaching je bij de volgende stap in je loopbaan?de volgende stap in je loopbaan

Loopbaancoaching met Petra

Petra voelde dat ze toe was aan iets anders. Ze vertelde me dat ze 49 jaar was, twee kinderen had en net was gescheiden. Haar wereld was niet meer hetzelfde, zei ze. Ze vertelde me dat ze bepaalde dingen in haar werk nog best leuk vond, maar toch met steeds meer tegenzin naar haar werk ging. Ze was bang dat ze in een burn-out terecht zou komen als ze nu geen stap maakte. Maar ze had tegelijkertijd geen idee wat ze precies wilde en welke carrière stap ze moest maken. Ze sliep slechter en had vaak een vol hoofd. De hele situatie had haar onzeker gemaakt.

Wanneer kies je voor loopbaancoaching?

Vaak kom je, net als Petra, bij een loopbaancoach terecht wanneer er voor je gevoel een hoofdstuk in je levensverhaal klaar is. Soms is dit zonder aanwijsbare redenen. Je bent gewoon toe aan iets anders. Of er is wel een aanwijsbare externe gebeurtenis, zoals een  ontslag, reorganisatie of echtscheiding. Waardoor er een breuk ontstaat in je eigen tot dan toe bekende en vertrouwde levensverhaal. Je kan dan voor je gevoel als het ware buiten je eigen verhaal komen te staan. Met als gevolg dat je je daardoor gedesoriënteerd voelt. Je gaat twijfelen over van alles: over de volgende stap, over wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Allerlei niet helpende gedachten spoken vaak ook nog eens door je hoofd, zoals: “Wie zit er nu op mij te wachten?”; “Op mijn leeftijd ga ik nooit meer een leuke baan vinden.”; “Wat nu als ik nog niet genoeg weet?”

Maar de drempel om hulp te vragen aan een loopbaancoach ligt zo hoog…

Van de mensen met wie ik heb mogen werken, hoor ik dat ze het ervaren als een verwarrende en soms verlammende periode, waar je in je eentje vaak moeilijk uit kunt komen. Maar waar de drempel om om hulp te vragen ook hoog is.

Samen stap voor stap onderzoeken

Petra en ik hebben in een loopbaan ontwikkeltraject eerst samen gekeken naar belangrijke momenten in haar levensverhaal. Het viel haar op dat ze zich bij de meeste belangrijke momenten had laten leiden door wat anderen goede keuzes voor haar vonden. Alleen nu merkte ze dat ze zelf wilde kiezen, maar niet goed wist hoe ze dat kon doen. Ook werd ze zich meer bewust dat ze in haar werk voor safe was gegaan in plaats van haar vroegere droom te volgen van of een eigen bedrijf of een leidinggevende functie. Bovendien besefte ze hoe jammer ze het eigenlijk vond dat ze in haar huidige werk niets meer met haar masteropleiding deed. Haar werk was eigenlijk een ‘koud kunstje’ voor haar geworden en ze miste uitdaging.

Terug naar je identiteit

Door middel van een aantal oefeningen en een persoonlijkheidsvragenlijst kon ze weer in contact komen met wie ze was als persoon. Zo was ze gestructureerd en werkte graag in direct contact met anderen. Eigenlijk was ze ambitieuzer dan ze toe had willen geven. Maar ook ontdekte ze dat ze moeite met veranderingen had, bescheiden was en de lat heel hoog voor zichzelf had liggen.

Wat geeft energie?

Verder heeft Petra in het traject onderzocht wat haar drijft in haar werk en leven en wat haar energiegevers en -vreters zijn. Ze ontdekte dat ze met haar werk een zinvolle bijdrage wilde leveren aan anderen en concrete, zichtbare resultaten wilde zien. Ook kwam ze erachter dat ze het beste tot haar recht komt in een samenwerkingsverband, waarbij ze toch een groot deel op zelfstandige wijze bezig kan zijn. Anderen kunnen motiveren en enthousiasmeren voor een visie gaven haar dagen, zoals ze dat zei, ‘een gouden randje’. Wat haar enorm veel energie kostte waren plannen die niet doorgevoerd werden of collega’s die maar bleven klagen. Ook was ze zat van de vele routineklussen die ze het afgelopen jaar had gedaan.

De belemmering aangepakt

Een van haar grootste belemmeringen om de volgende stap te kunnen maken, bleek haar overtuiging te zijn dat ze bescheiden op de achtergrond moest blijven. Een van de motto’s waarmee ze was opgegroeid was: ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’. Dit belemmerde haar om haar ambitie en droom te volgen. Dus daar zijn we met een aantal oefeningen en opdrachten mee aan de slag gegaan.

Met plezier en enthousiasme de volgende stap in haar loopbaan!

Aan het einde van het coachingstraject had Petra voor zichzelf helder dat ze het idee van een eigen bedrijf voor dat moment los wilde laten. Ze wist op wat voor soort functies en in welke branche ze wilde solliciteren. Als extra ondersteuning om haar positie voor die functies te versterken, had ze zich inmiddels ook ingeschreven voor een opleiding. Ze liet zich niet meer leiden door haar belemmerende mindset. Maar ze had met veel plezier en nieuw enthousiasme haar eerste stappen in het nieuwe hoofdstuk van haar levensverhaal gezet!

Wil jij net als Petra de volgende stap maken in je loopbaan? Bespaar jezelf een hoop gepieker en verspilling van tijd en energie. Ook voor jou is er een volgend hoofdstuk waar je plezier en voldoening aan gaat beleven! Boek nu een vrijblijvend kennismakingsgesprek en je ontvangt zeker twee tips waar je verder mee kunt!