Over falen en eenzaamheid

Loopbaantraject IDcoach

Ik kan me nog levendig herinneren hoe het voelde toen ik vastliep in mijn werk. Ik begon te twijfelen aan wat ik kon. Mijn zelfvertrouwen op professioneel vlak brokkelde steeds verder af. Waarom leek het anderen zo moeiteloos af te gaan, terwijl ik vastliep? Altijd was ik gewend geweest om zelfstandig keuzes te maken, maar nu botste ik tegen mijn eigen grenzen op.

Ik zag op zondagavond vreselijk op tegen mijn werkweek. Maar wat was het een zware stap om echt toe te geven dat ik er zelf niet meer uitkwam. Ik voelde me eenzaam, falend en schaamde me dat ik in deze situatie terecht was gekomen. Het was niet iets waar ik vol trots over vertelde op een feestje, zeg maar…

Maar één ding stond vast: ik wilde niet langer op deze manier doorgaan. Echter, wat ik dan wel wilde of kon, was een raadsel.

Veel leidinggevenden die ik begeleid, delen deze gevoelens. Ze ervaren een gevoel van falen en worstelen met eenzaamheid in dit proces. Het lijkt alsof ze denken dat ze alleen zijn in hun worsteling. Het besef dat dit niet het geval is, brengt vaak een enorme opluchting met zich mee.

Het gevoel dat je niet meer op je plek zit als leidinggevende kan om verschillende redenen leiden tot gevoelens van falen en eenzaamheid :

  1. Identiteit en zelfbeeld: Voor veel mensen is hun beroep een belangrijk onderdeel van hun identiteit. Als je het gevoel hebt dat je huidige rol als leidinggevende niet meer bij je past, kan dit daarom een negatieve invloed hebben op je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Het kan leiden tot twijfels over je capaciteiten en competenties, wat vervolgens kan leiden tot gevoelens van falen.
  2. Gevoel van isolatie: Leidinggevenden kunnen zich eenzaam voelen omdat ze vaak te maken hebben met unieke uitdagingen en verantwoordelijkheden. Wanneer je als leidinggevende het gevoel hebt dat je niet meer op je plek zit, kan dit leiden tot een gevoel van afstand tussen jouzelf en je teamleden of andere collega’s. Dit gebrek aan verbinding kan leiden tot eenzaamheid en het gevoel dat niemand je situatie helemaal begrijpt.
  3. Angst voor negatieve gevolgen: Het besef dat je niet meer op je plek zit als leidinggevende kan gepaard gaan met angst voor negatieve gevolgen, zoals verlies van status, inkomen of respect van anderen. Deze angst kan leiden tot gevoelens van falen en eenzaamheid, vooral als je het gevoel hebt dat je geen veilige ruimte hebt om over je gevoelens te praten of ondersteuning te zoeken.

Deze factoren samen kunnen leiden tot een gevoel van falen en eenzaamheid voor leidinggevenden. Het is daarom belangrijk dat je proactief ruimte maakt voor deze gevoelens en ondersteuning zoekt, zodat je weer een nieuw perspectief krijgt. Zodat je de juiste beslissingen kunt nemen in je carrière en doen wat je écht wilt.