hoe neem ik het roer van mijn loopbaan zelf in handen Hoe neem ik het roer van mijn loopbaan in handen?

“Ik ben eigenlijk verwend… Ik heb nog nooit hoeven solliciteren. Ze hebben me tot nu toe altijd gevraagd voor functies. Maar nu gebeurt dat niet meer. Ik weet niet hoe ik hiermee om moet gaan. Want nu moet ik voor het eerst zelf bepalen wat ik moet gaan doen. Ik zou niet eens weten hoe ik mijn CV moet schrijven.”

Mijn klant heeft zich opgewerkt tot een managementfunctie in het bedrijf waar hij al meer dan 20 jaar werkzaam is. Alleen nu is hij vastgelopen nadat de organisatie overgenomen was door een andere organisatie. Hij heeft het met zijn team nog prima. Maar hij kan zich niet meer vinden in de nieuwe visie en de veel commerciëlere en prestatiegerichtere manier van werken.

Ik zie vaak in mijn coachpraktijk dat personen die tot een bepaald niveau in de organisatie zijn opgeklommen en vastlopen dat ze er last van hebben dat ze zelf het roer in handen moeten nemen in hun verdere loopbaan. Tot een bepaald niveau word je vaak naar voren gevraagd wanneer leidinggevenden je talenten en ambities zien. Maar vanaf een bepaald niveau moet je steeds meer alleen doen. ‘Het is eenzaam aan de top’ ook in dit opzicht.

Want bij wie kun je terecht binnen je organisatie om met jou te sparren over je twijfels over je baan? Hoe pak je het aan als je geen ervaring hebt met solliciteren? Hoe kies je dan wat je bij je past? Hoe ga je om met de twijfels dat je voor je gevoel alles weg zou gooien wat je inmiddels hebt opgebouwd?

Juist hierom komen veel leidinggevenden bij mij als externe coach. Iemand van buiten de organisatie om mee te sparren over wie je bent, wat je wilt, wat je belangrijk vindt. Om weer helder te krijgen wat je visie en waarden zijn en hoe je je waarde kunt toevoegen aan andere organisaties. Om te onderzoeken of je nog steeds wilt leidinggeven of eigenlijk iets heel anders wilt doen omdat je klaar bent met het dragen van de verantwoordelijkheid.

Door stap voor stap deze zaken op een rijtje te zetten en helder te krijgen weet je de juiste keuzes te maken. Dan kun je het roer in handen nemen.

Zo heb ik gezien dat de personen die ik mocht begeleiden bijvoorbeeld naar een andere afdeling binnen dezelfde organisatie gegaan zijn, of naar een andere organisatie met een andere cultuur. Anderen zijn overgestapt naar een heel andere branche. Of ze zijn voor zichzelf begonnen als interimmanager of consultant. Er zijn er ook waarvan ik gezien heb dat ze iets compleet anders zijn gaan doen bijvoorbeeld sportschoolhouder, coach of houtbewerker. Je merkt: De uitkomst van een coachtraject kan heel divers zijn!

Herken je je in dit verhaal en ben je toe aan een stap? Maak dan vrijblijvend een afspraak om te bespreken wat jij het beste kunt doen in jouw situatie.