Hoe ga je om met reorganisatie of ontslag?
gesloten deur

Vreselijk vond ik het om mijn baan in de hulpverlening los te moeten laten. Want werken als videohometrainer in de opvoedingsondersteuning was mijn droombaan en mijn passie.

Wat had ik er bovendien veel voor gedaan om daar te komen: Na mijn master Franse taal- en letterkunde had ik er zelfs een hele nieuwe HBO-studie en een gespecialiseerde studie voor gevolgd.

Maar door een reorganisatie, een nieuw management met nieuwe regels en een veranderde privésituatie kon ik niet langer alle ballen in de lucht houden. Ze wilden dat ik vier dagen zou werken, maar ik had net een kleintje thuis en slaap tekort. Daarnaast moest ik ook nog een half jaar studie afronden.

Uiteindelijk sloot de deur voor me in dit werk. Wat heb ik nog lang achterom gekeken naar die dichte deur. Jarenlang heb ik er niet aan kunnen denken of over kunnen praten zonder brok in mijn keel. Ik voelde weer de machteloosheid en het verdriet van het loslaten.

Toen kon ik me niet voorstellen dat ik ooit nog weer zou zeggen dat ik een droombaan zou hebben.

Maar er ging nieuwe deuren open. Het lukte me om een eigen bedrijf op te zetten, om op een andere manier mensen te helpen om het beste uit zichzelf te halen. Ik heb door iedere keer weer door een open deur te gaan, geleerd wat ik nodig heb om voldoening te halen uit mijn werk.

Ik ben gegroeid en ben meer dan ooit geconfronteerd met mijn eigen angsten en onzekerheden.

Verder heb ik geleerd te luisteren en te kijken naar wat mensen motiveert en wat hen gelukkig maakt. Waar ze naar op zoek zijn in het leven en waar ze zelfvertrouwen van krijgen. Hoe ze veerkracht ontwikkelen om weer verder te gaan. Hoe ze over zichzelf praten en wat ze laten zien aan anderen. Wat er voor nodig is om hun talenten tot bloei te laten komen. Welke momenten en gebeurtenissen in het leven vormen en bijdragen.

Dat leer je niet uit een boekje of in welke studie dan ook.

En nu, jaren later, kan ik terugkijkend zeggen dat ik juist al deze ervaringen niet had willen missen. Onder andere dankzij de reorganisatie van toen ben ik beter geworden in mijn huidige werk als loopbaancoach. Juist door deze ervaringen begrijp ik zo ontzettend goed waar iemand doorheen kan gaan in zijn of haar loopbaan.

Tips

Heb jij te maken met een deur die dicht is gegaan?

  1. Besef dat je door een rouwproces heengaat. Dat helpt om je gevoelens te begrijpen en te accepteren.
  2. Geef het een plek voor je verder gaat met solliciteren, anders werkt het belemmerend.
  3. Ontdek welke waardevolle dingen je geleerd hebt en wat je mee kunt nemen naar een volgende functie.

Wil jij eens doorpraten over jouw situatie, kom dan gerust langs voor een gesprek. Dan kijken we samen hoe jij de volgende stap kunt maken.

When one door closes, another opens;
but we often look so long and so regretfully upon the closed door
that we do not see the one which has opened for us.

Alexander Graham Bell