Toe aan verandering?
Hoe pak je dat aan?
Waar verlang jij naar? Je passie volgen? Beter op komen voor jezelf naar je collega’s? Het iets rustiger aan doen? Een nieuwe uitdaging hebben in je baan?
Wat houd je tegen? Het zijn vaak gewoontes, routines, ingesleten patronen. Wat zijn die toch lastig te veranderen. Hoe kom je los uit deze comfortzone?
Het voordeel van gewoontes
Gewoontes ontstaan vaak in de loop van de tijd, omdat ze op een bepaald moment goed werkten voor je. Het leverde of levert je nog steeds iets op. Bijvoorbeeld een bepaald gemak. Een snelle oplossing. Het in stand kunnen houden van een beeld van jezelf. De zekerheid van je inkomen.
Bijvoorbeeld: Je komt op je werk. Opent alvast je computer, zodat je direct aan de slag kunt. Je haalt een kop koffie. Je hebt je voorgenomen om deze keer achter elkaar door te werken, want je hebt een deadline. Dan komt je collega langs en vraagt of je iets wilt doen. Voor je het weet, heb je alweer ja gezegd tegen de klus.
Jouw gewoonte, in dit geval snel ja zeggen, heeft je tot nu toe in je leven iets opgeleverd. Bijvoorbeeld aardig gevonden worden, of iets snel af kunnen handelen.
Toch begin je er echt van te balen, want hoe drukker je bent geworden, hoe vaker het voorkomt dat je nog even een uurtje langer doorgaat op je werk. Je sporten, die andere goede gewoonte, schiet er steeds vaker bij in. Met als gevolg dat jij langzaam maar zeker meer stress begint te ervaren.
Dus aan de ene kant leveren gewoontes en patronen je iets op. Aan de andere kant kost het je vaak iets. Maar omdat het ‘gewoon’ zo loopt en je het gewend bent, is het heel moeilijk om er los van te komen. Zelfs als je weet dat je er op termijn geen goed aan doet.
Wanneer slaat de balans door voor jou?
Pas als de balans doorslaat naar het er last van hebben, als je er teveel nadelen van begint te ervaren, slaat de balans door voor jezelf. Pas dan zal je in actie gaan komen om de situatie te veranderen.
Bijvoorbeeld als je merkt dat je energie zo laag is geworden dat je dan toch maar besluit om langs de huisarts te gaan. Of dat je lontje thuis zo kort is geworden dat je de conflicten zat bent geworden.
Wanneer je zelf echt geen mogelijkheid ziet hoe je iets kunt veranderen, hoop je er op dat er een aanleiding buiten jezelf ontstaat die jou helpt om een verandering in te kunnen zetten.
Je verlangt er bijvoorbeeld al een tijdje naar om voor jezelf te beginnen of om op een leidinggevende functie terecht te komen, maar je loopt er tegen aan dat je de stap niet durft te nemen.
Je hoopt er op, misschien zelfs onbewust, dat er door een reorganisatie vanzelf een opening ontstaat waardoor er ruimte voor jou komt.
Als mijn leidinggevende dat nog één keer zegt, dan…
Als ik een leuk aanbod krijg, dan…
Of je wacht tot je partner een keer echt goed boos wordt en met de vuist op tafel slaat dat het nu echt afgelopen moet zijn. Dat je op zoek moet gaan naar een andere functie of dat je langs de huisarts moet gaan.
Of dat de huisarts zegt dat je je ziek moet melden.
Klaar voor de start?
Om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen, je gedrag te veranderen, hebben we een ‘startschot’ nodig. Dat kan dus een crisis zijn, een ruzie, een innerlijk besluit of een afgesproken datum zijn.
Dat gevoel van een ‘startschot’ gaat vaak aan rond Oud en Nieuw. Dan… vanaf 1 januari… Als alle knallen afgaan. Je kunt voor je gevoel met een schone lei beginnen. Het jaar met de minder fijne dingen afsluiten en achter je laten. Het nieuwe jaar, met je nieuwe gedrag kan gestart worden. Ook een zomervakantie werkt vaak op die manier. Na de vakantie…
Discipline als sleutel voor succes
Naast het feit dat de nadelen zwaarder moeten gaan wegen dan de voordelen en een goed startmoment, komt het vooral aan op discipline als je je nieuwe gedrag tot een echte gewoonte, een nieuw patroon wilt laten worden.
Het nieuwe gedrag doet namelijk in eerste instantie vreemd aan. Het voelt als iets wat niet echt bij jou hoort als persoon, omdat het nog niet geautomatiseerd is. Het voelt onwennig. Het klinkt als: dat is niks voor mij. Zo ben ik niet.
Je gaat er waarschijnlijk tegen aan lopen dat je de positieve dingen die het andere gedrag je opleverde mist. Ook dat voelt in eerste instantie helemaal niet fijn.
Zo wil je bijvoorbeeld leren om je stem wel duidelijker te laten horen in een vergadering. Maar dat zijn de andere collega’s niet van je gewend, dus zij praten toch gewoon verder zonder je het idee te geven dat ze je gehoord hebben. Je zult dan tegen jezelf kunnen zeggen, zie je wel, het heeft toch geen zin. Het past ook niet bij mij.
Of je hebt je voorgenomen om wel hulp te zoeken, maar de ander reageerde nog niet zoals je gehoopt had.
Het vraagt dan dus om discipline: toch doen, ook al voelt het in eerste instantie nog niet fijn, gaat het nog niet zo gemakkelijk. Net zolang tot je nieuwe gedrag ingesleten is en het wel vertrouwd is geworden.
Welke gewoonte wil jij graag veranderen?
Is jouw voornemen om met meer plezier en energie te werken? Wil je op een leuke en laagdrempelige manier een startmoment en geholpen worden om de balans op te maken of je functie nog bij je past? Een persoonlijk actieplan om door jouw gewenste verandering in te zetten? Meld je dan aan voor de Workshop ‘Werken met Plezier?’
Is het tijdstip of de afstand een nadeel voor je? Is je twijfel je gewoonte om dingen alleen op te lossen? Gebruik dan deze mail dan eens als een oefening om een afweging tussen de voordelen en nadelen te maken. Om toe te kunnen passen wat ik je hierboven heb willen leren.
Ik hoop je te mogen ontmoeten tijdens de workshop!
Geef een reactie