trends arbeidsmarkt 2017 Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt 2017?

Wanneer je merkt dat je geen plezier meer hebt in je werk, zul je je ongetwijfeld al afgevraagd hebben wat jouw kansen zijn op de arbeidsmarkt.

Ben je niet te oud? Kom je met jouw opleiding wel in aanmerking? Moet je elke functie aanpakken en allang blij zijn dat je werk hebt? Vele uren piekeren en ontmoedigd vastlopen op het internet op zoek naar eventueel passende vacatures. Kennis hebben van de belangrijkste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt kunnen je helpen om gericht en reëel te werk te gaan.

Daarom heb ik voor jou wat belangrijke trends van de arbeidsmarkt op een rijtje gezet:

1. Actief benaderd worden voor een functie

Recruiters zijn tegenwoordig steeds actiever het internet aan het afstruinen op zoek naar de ideale kandidaten, die zelf niet eens actief op zoek zijn naar een andere functie. Ze maken hiervoor gebruik van allerlei data. Op grond van deze data zoals interesses, leeftijd, website bezoeken plaatsen ze heel gerichte vacatures of benaderen personen persoonlijk. Een interessant artikel verscheen hierover in het fd. Jouw activiteit op internet kan je dus zomaar een baan opleveren!

2. The places to be

De vier grootste plekken waar werkaanbieders en – zoekers elkaar treffen zijn:

  • Indeed
  • LinkedIn
  • De Nationale Vacaturebank
  • Facebook

Met name Indeed heeft het laatste jaar een enorm sterke groei doorgemaakt. De Nationale Vacaturebank heeft juist een groot marktaandeel ingeleverd. Als jij precies wilt weten hoe jij met LinkedIn je kans op het vinden van jouw droombaan kunt vergroten, dan is de online training ‘Succesvol met LinkedIn’ wat voor jou!

3. Toename van langer openstaande vacatures

Volgens cijfers van Indeed is dit de top 10:

  1. verzorgende individuele gezondheidszorg (IG) niveau 3 (48,5%)
  2. psychiater (41,9%)
  3. servicemonteur koeltechniek (40,1%)
  4. machinist (39,4%)
  5. lasser (36,9%)
  6. wijkverpleegkundige (36,5%)
  7. frontend-developer (35,4%)
  8. loodgieter (34,8%)
  9. Java-developer (34,6%)
  10. verpleegkundige niveau 4 (34%)

4. Flexibiliteit gevraagd

Er is een trend aan de gang waarbij flexibiliteit steeds belangrijker wordt. Dit uit zich op verschillende gebieden:

– Er wordt van je verwacht dat je blijft leren om (vitaal) inzetbaar te blijven en je aan te kunnen passen aan alle ontwikkelingen. De overheid heeft allerlei aantrekkelijke regelingen ontwikkeld om dit mogelijk te maken:

– Er wordt meer hybride gewerkt: meer verschillende functies naast elkaar die op zich niks met elkaar te maken hoeven te hebben. Een mooi voorbeeld hiervan hoorde ik onlangs van de purser tijdens onze terugvlucht van de vakantie. Hij vertelde dat veel van zijn collega’s deeltijd purser waren en daarnaast een eigen bedrijf hadden, bijvoorbeeld een advocatenkantoor. Hij kende zelfs een collega die deeltijd dermatoloog was en deeltijd purser.

– Er is een grote behoefte aan flexibele werktijden en flexibele werkplekken, met name onder de jongere generatie die plezierig werk belangrijk vindt, maar dit ook ziet als middel om privé zo leuk mogelijk te kunnen maken.

5. Nog wat cijfers op een rijtje

a.  In 2016 stonden in Noord- en Zuid-Holland 33 duizend vacatures open. Ten opzichte van 2013 is de relatieve toename met +87 % in Overijssel het hoogste. Het aantal openstaande vacatures is in Zeeland het laagst. Vooral in de zorg is er een grote vraag naar goed personeel.

b.  In 2016 telde Nederland 10 miljoen banen. Het openbaar bestuur, de zorg en het onderwijs zorgen samen voor veel werkgelegenheid. Ruim een kwart van alle banen is bij een van deze sectoren. Goed om te weten is dat dit tegelijkertijd ook de branches zijn waar percentueel het hoogste ziekteverzuim aanwezig is. Ook in de handel, vervoer en horeca en in de zakelijke dienstverlening is het aantal banen hoog.

c.   In 2016 was 6 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos. Zij hebben geen werk maar zijn wel op zoek naar werk en beschikbaar voor werk. Het hoogst is de werkloosheid onder jongeren van 15 tot 25 jaar: bijna 11 procent. De werkloosheid is ook relatief hoog onder ouderen van 55 tot 65 jaar: van hen is ruim 7 procent werkloos. Maar dat betekent dus dat 93% van hen wel werk heeft!

(bronnen: CBS, Indeed, FD en Rijksoverheid)

Ik zou het leuk vinden om van je te horen waar je het meeste aan hebt gehad in dit artikel.