Welke Invloed heeft Corona op je Werkplezier en Voldoening in je Werk?

2020 Wat was het een raar jaar! Het vertrouwde loslaten. Het nieuwe omarmen.

Ik zie een man hardlopen aan de overkant van het kanaal voor ons huis. Een fel oranje trui, zwarte broek. Doelgericht en snel. Ineens stopt hij. Pakt zijn telefoon. Kijkt achterom. Kijkt dan weer op zijn telefoon en begint te typen. Langzaam, zonder zijn blik van zijn telefoon te halen, begint hij weer te lopen. 

Ik moet lachen om het rare beeld. En dan ineens raakt het me. Dit is toch precies hoe 2020 is geweest voor de meesten van ons. Lekker bezig, in volle vaart. Doen wat we altijd deden. Dan plotseling Corona. Stilgezet in een lockdown. Vol ongeloof achterom kijken. Gebeurt dit echt? Waar is dit begonnen? Wat betekent dit? Voor je werk, je relaties? Alle plannen on hold of helemaal los moeten laten. En dan gaat iedereen toch langzaam aan verder. Wel met zijn/haar gezicht gericht op het beeldscherm. Online vergaderen, online een kopje koffie drinken met een collega, online lessen, producten online (ver)kopen.

Wat ik veel gehoord heb van mijn klanten is dat de Coronacrisis voor hen een versnelling in hun proces heeft gegeven. Zo zei een van hen dat ze al langer worstelde met de vraag of ze nog op haar plek zat in haar werk. Maar door het thuiswerken was ze nog meer losgekomen van de organisatie. Waardoor ze de tijd aangreep om nu eens goed uit te zoeken wat ze wilde.

Eigenlijk heeft het thuiswerken een zelfde soort effect van afstand nemen wat ik normaal gesproken hoor nadat mensen op vakantie zijn geweest.

Ook heb ik een aantal personen mogen begeleiden naar nieuw werk omdat zij hun baan verloren tijdens de crisis. Want veel bedrijven hebben harde klappen gehad, waardoor ze medewerkers hebben moeten laten gaan.

Juist in deze tijd waarin veel bedrijven terughoudender zijn in de aanname van personeel heb ik gezien hoe belangrijk het is om op de juiste manier te solliciteren vanuit een sterk besef van wie je bent, wat je wilt en wat je te bieden hebt.

Want wat heb ik het afgelopen jaar vaak een appje, mailtje of enthousiast telefoontje mogen krijgen van klanten die op een mooie nieuwe functie terecht gekomen zijn! Ook van personen die in het begin weinig hoop hadden dat het hen zou lukken! Omdat ze in zichzelf geïnvesteerd hadden. Onderzocht hadden wat ze wilden, wie ze waren en wat ze konden. Omdat ze geleerd hadden hoe ze het beste konden solliciteren. Ik heb heel wat CV’s en motivatiebrieven doorgewerkt en aangepast. ;-)

Wat ik ook veel heb gehoord is dat het werkplezier voor velen een ‘deuk’ opgelopen heeft in het gemis aan collegiaal contact en de vermenging tussen werk en privé. Want wat kan het lastig en eenzaam zijn om je werk ineens vanuit huis te moeten doen. Overleggen met je huisgenoten wie waar zit en gebruik mag of moet maken van de computer. Conflicten, miscommunicatie, minder effectief kunnen werken.

Aan de kant van de bedrijven, maar ook in de particuliere coachingstrajecten, zag ik dan ook het aantal aanvragen voor online trainingen in communicatie en persoonlijke effectiviteit toenemen om het werkplezier en de effectiviteit weer te kunnen vergroten.

Nu wil ik je een eerlijke vraag stellen: 

Wil je vasthouden aan het vertrouwde? Waar ben je bang voor of wat houd je tegen? Of wordt het tijd om los te laten? Door het ongemak en de onzekerheid heen vertrouwd raken met het nieuwe. Zelfbewust worden en bewust omgaan met anderen. Ook als het misschien nog een tijdje ‘raar’ voelt.