Hoe houd je het vakantiegevoel vast?Hoe houd je het vakantiegevoel vast

Heerlijk luieren met een goed boek of lekker actief tijdens je vakantie. Even helemaal afstand nemen van je werk en de dagelijkse sleur. Met frisse energie en goede voornemens beginnen we na de vakantie weer aan ons werk.

Natuurlijk willen we dat vakantiegevoel zo lang mogelijk vasthouden. Maar voor je het weet, zit je alweer uren lang achterstallige mailtjes weg te werken of verval je weer in de oude patronen. En wanneer iemand aan je vraagt hoe je vakantie was, lijkt het alweer ver achter je te liggen.

Het vasthouden van het vakantiegevoel begint bij wat je doet tijdens je vakantie

Volgens J. de Bloom (2012) houdt het vakantiegevoel voor de meesten van ons ongeveer tussen de 2 weken en 4 weken aan. Hierbij maakt het wel uit wat je gedaan hebt tijdens de vakantie: Wanneer je tijdens je vakantie na blijft denken over de negatieve kanten van je werk, wordt het hersteleffect belemmert volgens Fritz en Sonnentag (2006). Hierdoor zul je minder uitgerust weer aan je werk beginnen dan mogelijk geweest zou zijn. Je kunt dus beter bedenken wat er wel leuk is aan je werk als dat lukt, of er anders even helemaal afstand van nemen. Ontspannende dingen doen, helemaal loskomen van je werk, of nieuwe dingen leren waar je plezier aan beleeft, dragen volgens Fritz en Sonnentag (2006) en Hächler et al. (2017) juist bij aan het herstelproces. Wanneer je uitgeput door werkstress aan je vakantie begint kun je de neiging hebben om volledig passief luierend je vakantie door te brengen. Toch is het volgens Sonnentag en Zijlstra (2006) beter voor je herstel en dus ook voor het vasthouden van het vakantiegevoel na je vakantie, om juist voor fysieke en sociale activiteiten te kiezen, in plaats van passieve activiteiten zoals bijvoorbeeld televisiekijken en het scrollen door je social media.

Maak ‘mini-vakanties’ van je weekend

Om het vakantiegevoel vast te houden kun je de inzichten die je nu hebt opgedaan ook toepassen in je weekend. Het loont kennelijk om echt los te komen van je werk, zodat je frisse energie opdoet voor je nieuwe werkweek. Dit betekent bijvoorbeeld dat je je werkmail niet opent in het weekend en je werklaptop dicht houdt. Fritz et al. (2010) constateren dat het loont om in je weekend enerzijds sterk te focussen op ontspannende activiteiten. Voor de een is dat het lezen van dat ene boek waar je maar niet aan toekomt. Voor de ander is dat het sportief eropuit trekken of het afspreken met vrienden. En om daarnaast ook te focussen op het leren van nieuwe dingen. Dit zorgt ervoor dat je aan het begin van de week meer energie en positieve gevoelens hebt. Waardoor je werk je ook vaak gemakkelijker afgaat. Dit effect neemt volgens hen in de loop van de week weer langzaam af. Om het vakantiegevoel vast te houden lijkt het dus belangrijk om regelmatig bij te houden wat je opgebouwd hebt in de vakantie.

Tips om het vakantiegevoel vast te houden

  1. Neem in het weekend een ‘mini-vakantie’ en neem echt afstand van je werk. Dus gun jezelf om geen werkmails te openen.
  2. Bedenk waar je van ontspant en plan dat in je agenda voor het weekend.
  3. Ga op zoek naar iets nieuws om te leren in het weekend.

Wat moet je doen als je niet meer herstelt van je werk?

Merk je dat het niet meer lukt om los te komen van je werk? Lukt het je niet meer om genoeg positieve kanten van je werk te benoemen? Blijf je opzien tegen de werkweek, maar weet je niet wat je wel wilt? Boek dan een gratis strategiegesprek en ontvang twee tips voor jouw persoonlijke situatie.