Ik voel me niet gewaardeerd in mijn baan ik voel me niet gewaardeerd in mijn baan

Waardering ervaren voor wat je doet en wie je bent, dat vinden we allemaal fijn. Wie vindt het nou niet leuk om een compliment te krijgen of een oprecht dankjewel voor wat je gedaan hebt. In mijn coachpraktijk hoor ik regelmatig de zin voorbij komen: “Ik voel me niet gewaardeerd.”

Het gebrek aan waardering is een van de belangrijkste redenen waarom mensen ontevreden zijn met hun baan. Volgens antropoloog David Graeber ervaren mensen werken als minder zinvol wanneer waardering en feedback uitblijft. Vooral van de leidinggevende.

Toch betekent waardering voor de een iets heel anders dan voor de ander. Waar de een het heerlijk vindt om publiekelijk in het zonnetje gezet te worden, kan dit voor een ander juist vreselijk zijn en weerstand oproepen.

De vorm waarin de waardering gegeven wordt en ook als zodanig ervaren wordt, verschilt dus nogal. Voor de één betekent waardering een compliment voor wat je gedaan hebt, voor de ander is waardering een ontwikkelkans aangeboden krijgen voor geleverde prestaties. Voor weer een ander is waardering het ervaren van gegeven vertrouwen dat jij zelfstandig de zaken goed uit kunt voeren. Voor weer een ander is waardering een bonus, loonsverhoging of een onverwacht cadeautje.

Zoals gezegd wordt het vooral belangrijk gevonden dat de waardering gegeven wordt door de leidinggevende. Vaak weet een leidinggevende niet wat voor waardering de verschillende werknemers nodig hebben en veronderstelt dat ze dezelfde vorm van waardering nodig hebben als zij zelf. Dus wanneer zij zelf autonomie en vertrouwen zien als waardering zullen ze juist minder over je schouder meekijken om waardering te uiten. Terwijl jij dat misschien juist nodig hebt en zijn of haar houding interpreteert als weinig betrokken.

Dus mis jij waardering in je werk? Stel jezelf dan de vraag wat voor jou waardering precies betekent. Welke vorm van waardering heb je nodig en waarom? Vraag je af of jouw leidinggevende weet dat je deze specifieke behoefte aan waardering hebt. Of veronderstel je dat deze het wel weet? Te vaak veronderstellen we onterecht dat wat wij normaal vinden dat ook voor een ander duidelijk is. Meestal is dat niet zo en zullen we het de ander zelf expliciet moeten vertellen. Maak daarom bespreekbaar met je leidinggevende wat voor soort waardering jij nodig hebt.

Mocht deze alsnog niet aan je behoefte tegemoet kunnen of willen komen, denk dan na of je toch op een andere manier in deze behoefte aan waardering kunt voldoen. Zo kun je bijvoorbeeld aan collega’s actief om feedback vragen over taken die je hebt gedaan. Daardoor laat je al meer zien aan een ander wat je doet en kun je waardering krijgen. Ook kun je hierdoor feedback krijgen waar je van kunt groeien. Op deze manier kun je een cultuur van feedback en waardering creëren in het team om je heen wanneer die nog niet (voldoende) aanwezig is.

Mocht dit uiteindelijk ook niet werken dan wordt het tijd om eens naar een andere organisatie te gaan kijken. Want waardering is en blijft belangrijk om je werk als zinvol te ervaren.

Wil je helder krijgen wat je drijft in je werk, dus waar je energie van krijgt of juist energie verliest? Of wil je dit als leidinggevende weten van je medewerkers zodat je hier meer rekening mee kunt houden? Vraag dan nu een drijfveren test aan!