Ken je talent, verhoog je waarde!talent

Wat antwoord jij op
‘Vertel eens wat over jezelf.’

Hoe het beter niet kan

Als ik deze vraag namelijk stel tijdens een assessment of in een coachingstraject, dan krijg ik meestal iemands levensgeschiedenis in een notendop te horen. Waar ze geboren zijn, waar ze wonen, of ze een relatie hebben en wel of geen kinderen hebben. Voor je het weet gaat het gesprek alle kanten op.

Het is natuurlijk allemaal heel begrijpelijk en er is op zich ook niks mis mee. Maar tegelijkertijd realiseert iemand zich tijdens een selectieproces daarmee onvoldoende dat zo’n vraag als doel heeft om te bepalen of je de geschikte kandidaat voor een functie bent. Dus zou een ander antwoord veel effectiever zijn.

Als ik deze situatie voorleg aan de personen die ik als coach begeleid bij hun loopbaan, kijken ze me eigenlijk altijd een beetje ‘betrapt’ aan. ‘O, dat zou ik ook zo doen.’ Of ‘Dat is ook eigenlijk best moeilijk. Om even kort te vertellen wie jij bent.’

Hoe dan wel?

Om zo’n vraag goed en effectief te kunnen beantwoorden, zal jij als eerste helder moeten hebben voor jouzelf wat jouw unieke talenten zijn. Als je dat weet, dan is de volgende stap om ze kort, krachtig en overtuigend over te kunnen brengen. Want als jij deze twee stappen niet kunt, hoe kan een ander dan weten of jij de meest geschikte kandidaat bent voor de functie?

Daar wil ik bovendien aan toevoegen: Benoem niet alleen afgezaagde en voor de hand liggende talenten. Laat me je een geheim verklappen: Iedere kandidaat die ik spreek of persoon die ik coach benoemt als kwaliteit dat hij of zij sociaal is en een prettige collega om mee samen te werken. Er valt van alles over te zeggen. Hoe dat komt. Maar dat laat ik nu even buiten dit artikel. Maar je kunt je voorstellen dat als iedereen dat vindt van zichzelf en benoemt in een sollicitatiegesprek dat de ‘verkoopwaarde’ ervan lager wordt. Je mag er hopelijk van uitgaan dat iemand zich sociaal wil opstellen als hij of zij solliciteert bij een organisatie.

Wat veel belangrijker is, is dat jij onder woorden weet te brengen wat jou uniek maakt in jouw talenten. Het uniek zijn zit voor een belangrijk deel in de manier waarop jij jouw talenten inzet. Wat is jouw unieke stijl of aanpak? Anderzijds zit het in jouw unieke combinatie van talenten wat leidt tot een unieke skill-set. Wanneer je dat helder weet over te brengen, kun jij je pas echt onderscheiden van anderen!

Maar waar de magie plaatsvindt, is wanneer jij je echt verdiept hebt in een organisatie. Wat is de cultuur? Welke afdelingen zijn er? Tegen welke problemen zouden ze aan kunnen lopen? Hoe kun jij ze daarbij helpen met jouw talenten? Ook bij zaken die niet direct in de vacaturetekst vermeld staan. Niet vanuit een houding dat jij de boel wel even op zult knappen. Maar heb jij iets wat als een ‘kers op de taart’ kan zijn voor een organisatie? Als jij extra talenten te bieden hebt, een onverwachtse bonus die jij met je meebrengt, dan word je nog veel aantrekkelijker voor de organisatie.  Ze zullen jou maar wat graag aannemen!

TIPS

  1. Maak  een lijst met jouw talenten.
  2. Op welke manier zet jij deze talenten in?
  3. Hoe kun jij mogelijk extra waarde toevoegen aan een organisatie?

Wil jij jouw kwaliteiten helderder krijgen en direct een goede eerste indruk maken, dan is de online training Presenteer jezelf met Impact een echte aanrader!