motivatie

Drie gouden tips om gemotiveerd te blijven in je werk!

Als jij geen voldoening meer ervaart in je werk kan dat aan veel factoren liggen. Een daarvan is dat jij er misschien zelf voor gezorgd hebt dat je je motivatie onderweg kwijt geraakt bent. Niet dat je dat expres of bewust gedaan hebt. Maar doordat je niet wist hoe jij zuinig om had moeten springen met jouw passie. Of omdat je je hebt laten verleiden om mee te gaan in bepaalde ideeën van anderen.

Ik ga voor het spel, het effect van het spel zijn mijn knikkers

Laat ik dit voor je illustreren met mijn eigen verhaal.
Waarom ben jij ooit aan je derde studie, Psychologie Arbeid en Organisatie begonnen, vragen mensen mij wel eens. Jij kunt toch allang coachen? Gewoon omdat ik dat leuk vind, is dan mijn simpele antwoord. Omdat ik me wil ontwikkelen en sterk geïnteresseerd ben in alles wat met de mens te maken heeft. Omdat ik geen genoegen neem met half werk en deskundig en professioneel wil zijn. Niemand hoeft tegen mij te zeggen dat ik nodig eens mijn boeken moet pakken, omdat er een tentamen aankomt. Ik wil het zelf ontzettend graag. Het geleerde in kunnen zetten voor anderen en de resultaten daarvan zien voor hen, is voor mij genoeg motivatie. Meer dan dat een cijfer dat voor mij is.

Het volgen van je interne verlangen als beloning

Intrinsieke gemotiveerd zijn, noemen ze dat. Dus iets doen, omdat je het zelf heel graag van binnen uit wilt doen. Je knikkert om het spel en niet om de knikkers. Het volgen van je interne verlangen, is al beloning genoeg voor je. Het blijkt ook uit onderzoek dat juist het volgen van je intrinsieke motivatie ervoor zorgt dat jij plezier en voldoening ervaart in je werk.

Of ben jij afhankelijk van een beloning van buitenaf?

Extrinsiek gemotiveerd zijn, staat daar tegenover. Het wil zeggen dat je gemotiveerd wordt door een beloning of door het vermijden van een vervelende situatie van buitenaf. Dit kan bijvoorbeeld het geld zijn dat je verdient of de waardering van je baas of je vrienden of het vermijden van risico of falen. Alleen, als jij denkt dat jij een loonsverhoging nodig hebt of een compliment van je baas om weer gemotiveerd te zijn, weet dan dat dit je voor een week of twee een goed gevoel zal geven, maar dat je ook een risico loopt.

Je hele motivatie om zeep gebracht

Want wist je dat een externe beloning zelfs gevaarlijk is als je innerlijk sterk gemotiveerd bent voor iets. Het kan in dat geval  je hele motivatie volledig ondermijnen. Iets waaraan je ooit vol passie begonnen bent, kan dan ineens gaan draaien om loonsverhoging, een groter huis, een nieuwe auto, meer respect en aanzien van je collega’s of omgeving. Toch brengt het je niet dat gevoel van voldoening en waarde meer die je voelde toen je er nog van binnenuit voor gemotiveerd was. Het gericht raken op de beloning, op de knikkers, heeft zonder dat jij het wist je intrinsieke motivatie, je gedrevenheid, om zeep geholpen.

Oké, toch een beloning van buitenaf

Is een externe beloning dan altijd verkeerd? Mag het dan nooit om de knikkers gaan? Nee, een externe beloning kan heel sterk motiverend werken voor taken waar je tegenop ziet, omdat je er weinig motivatie voor hebt en ze toch moeten gebeuren. Ook voor routineklussen kan een externe beloning motiverend werken.

 

Tip 1. Onderzoek eens voor welke zaken jij je intrinsiek gemotiveerd voelt in je leven.

Tip 2. Richt je niet op beloningen voor taken waar je nu sterk voor gemotiveerd bent.

Tip 3. Geef jezelf vooral wel een beloning als je iets gedaan hebt waar je totaal geen motivatie voor voelde.

Weet je eigenlijk niet goed meer waar jouw passie ligt? Waar jij van binnenuit gemotiveerd voor bent?
Laten we er dan samen naar op zoek gaan, zodat ook jij weer met voldoening en plezier kunt werken!