sollicitatietip Hoe vergroot jij jouw kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek?

Liefde op het eerste gezicht. Jouw droombaan!

Weet je nog? Die laatste sollicitatie die je de deur uit hebt gedaan? Je was direct enthousiast toen je de vacaturetekst las. Ook toen je hem nog een keer doorlas. Je was er echt van overtuigd dat dit hem wel eens kon zijn. Je voelde je opgelucht, maar ook een beetje zenuwachtig. Dat begrijp ik, want misschien zou dit jouw kans zijn om eindelijk wat anders te kunnen doen.  Je hebt je vast afgevraagd wat jij zou kunnen doen om de kans te vergroten dat jij uitgenodigd zou worden voor het sollicitatiegesprek.

Please, pick me!!

Maar je hebt ook vast iets gedacht in de trant van ‘Wat nu als er heel veel andere kandidaten zijn? Wat als ik niet opval tussen al die brieven?’ Klopt dat? Je hebt je toen vast voorgenomen om je beste beentje voor te zetten en bent eens goed gaan zitten voor je motivatiebrief. Je hebt je CV nog een keer kritisch doorgenomen en hier en daar wat bijgeschaaft. Misschien was je niet helemaal tevreden over je foto, maar vond je dat hij er nog wel mee door kon.

Zo niet!

Heb je vervolgens ook bedacht dat er nog wat moest gebeuren aan je CV om op te vallen tussen al die kandidaten? Heb je toen ook nog een aantal uur besteed aan de opmaak van je CV? Gegoogled voor inspiratie? Hier nog wat kleur, daar nog een pictogrammetje? In gedachten heb je je vast al voorgesteld hoe jouw mail geopend en je CV gelezen zou worden. Spannend!! En toen kwam dat bericht dat de keuze toch niet op jou was gevallen… Teleurstelling…

Wat werkelijk jouw kansen verhoogt!

Solliciteren. Een proces waar je leven een wending mee kan nemen. Waar je soms invloed op uit kan oefenen. Soms ook helemaal niet. Een proces met gevoelens van hoop en teleurstelling. Gevoelens van afwijzing waar je mee moet leren omgaan.

TIPS

Om de kans te verhogen dat je serieus in aanmerking kunt komen voor jouw droomfunctie, heb ik daarom een paar tips voor je op een rijtje gezet:

1. What’s in it for me?
Realiseer je bij het schrijven van je brief en CV dat de lezer altijd leest door de filter ‘Wat ga jij toevoegen aan de organisatie?’; ‘Hoe gemotiveerd ben jij om juist bij onze organisatie te werken?’; ‘Zou je een leuke en goede aanvulling op het team zijn?’ De grootste misser die ik hier zie, is dat je als sollicitant denkt dat je vooral veel over jezelf zou moeten schrijven in je brief. Jezelf zou moeten verkopen of een aantal dingen uit je CV zou moeten noemen. In je brief is het vooral belangrijk dat je laat zien dat jij je verdiept hebt in de organisatie. Dat je bijvoorbeeld weet te formuleren waarom de visie zo goed bij jou past en wat jij denkt toe te kunnen voegen.

2.  Inhoud boven vorm
Je CV kan er nog zo kleurrijk uitzien, als de inhoud niet helder is, dan heb je alleen maar bereikt dat dat goed is opgevallen. Je mag ervan uitgaan dat de lezer serieus op zoek is naar de juiste kandidaat en de moeite wil nemen om de informatie te lezen. Focus je dus op de inhoud van je CV. Zorg dat dat je CV geen zoekplaatje of een te groot document is, maar helder is en gemakkelijk scannend gelezen kan worden. De meeste recruiters zullen jou kunnen bevestigen dat ze liever een inhoudelijk goed CV zien dan een heel kunstwerk op maar op te vallen. Tenzij jij natuurlijk solliciteert op een functie waar jouw creativiteit gevraagd wordt. sollicitatie droomfunctie

3. Solliciteer gericht vanuit passie
Weet voor je gaat solliciteren precies wat jij wilt en welke functies echt bij jou passen. Waar jij blij en enthousiast van wordt. Wat jij zoekt in een team en in een organisatie. Ken je eigen vaardigheden en weet ze goed onder woorden te brengen. Weet welke waarde jij in te brengen hebt binnen een organisatie. Pas wanneer jij onderbouwd en vol overtuiging, met lichtjes in je ogen, kunt praten over hoe jij jezelf in die functie en bij die organisatie ziet, zal je de ander met gemak kunnen overtuigen om met jou te willen werken.

Weet jij eigenlijk niet goed wat je wilt? Wat voor werk bij jou past?  Boek dan een gratis persoonlijk strategiegesprek en ontdek wat jij persoonlijk kan doen om te kunnen werken met voldoening.