Waarom blijven we vaak hangen in een baan die ons niet meer bevalt?

LF40156 bewerkt Er zijn twee belangrijke psychologische oorzaken die ons gedrag tot veranderen van werk saboteren.

De eerste saboteur van verandering is verwarring. W
anneer je voor een langere periode ongelukkig bent op je werk, ga je vaak twijfelen aan wie je bent en wat je kunt. Je weet vaak wel wat je niet meer wilt, maar je weet niet wat je wel wilt. Vanuit die verwarring wordt het lastig om nog te onderscheiden wat je precies wilt en wat bij je past. Wat je energie geeft of kost. Waar jij uniek in bent en wat je kwaliteiten zijn. En ga dan maar eens naar vacatures kijken vanuit die verwarring. Laat staan daadwerkelijk solliciteren.

De tweede saboteur is onze angst voor onzekerheid. We zijn allemaal in eerste instantie gericht op het behouden of creëren van een basisveiligheid. Dat is een diepe psychologische behoefte van ons als mens. Dat betekent in de praktijk: vasthouden aan dat wat je kent en hebt: je werk, inkomsten, huis, collega’s. Een verandering van baan of rol voelt op een bewust of onbewust level als een bedreiging van deze basisveiligheid. Deze gevoelens van angst uiten zich vaak in vecht, vlucht of freeze-gedrag. Het vechtgedrag is: ‘Ik houd het nog wel even vol, gewoon doorbijten.’ Het vluchtgedrag ziet er bijvoorbeeld uit als: afleiding zoeken, ontkennen (het gaat vanzelf weer een keer over). Freeze is: ‘Ik zou iets moeten, maar geen idee wat. Iedere keer dat ik eraan denk, krijg ik een error in mijn hoofd.’

Tips:

  1. Onderzoek met behulp van een coach op een gestructureerde en stapsgewijze manier wat je talenten zijn, waar jij specifiek energie van krijgt en welke rollen, functies en organisaties daarbij passen.
  2. Onzekerheid en angst groeit als je ervoor wegloopt. Het is beter om met een klein stapje te beginnen in de richting van de verandering die jij zou willen. Dat kan zijn dat je eens meekijkt op een andere afdeling of een gesprekje voert met iemand die een functie heeft die jou misschien leuk lijkt.