Gelukkig – Ik ben ontslagen!

blog ontslag zeilboot

Hoe kun je dat nou zeggen? Toch geloof ik dat dat voor sommige mensen absoluut het geval is.

Hoe werkt het mee ten goede?

Gedwongen om een keuze te maken is een van de grootste voordelen van het feit dat iemand anders voor jou beslist. Ik sprak onlangs iemand die vertelde dat mensen hem na zijn ontslag er aan herinnerden dat hij het eigenlijk al jaren niet meer naar zijn zin had gehad op zijn werk. Toch was hij er al die jaren niet uit zichzelf toe gekomen om ander werk te zoeken. Hij was in eerste instantie zo bezig geweest met het feit dat een ander voor hem had besloten, dat hij dat bijna vergeten was.

Nu, na twee jaar, kon hij eindelijk doen wat veel meer bij hem paste. In plaats van een medewerker bij een bankinstelling was hij nu de trotse eigenaar van een zeer goed lopende Bed & Breakfast.

Waarde ontdek je pas echt als je iets mist

Ontdekken wat voor jou echt van waarde is, kun je vaak alleen als je op je grondvesten geschut wordt. Wegvallen van werk, ook als je het niet helemaal meer naar je zin hebt, zet je leven op de kop. Het dwingt je om na te denken over wie je bent en wat je echt belangrijk vindt. Pas als je iets niet meer hebt, ontdek je vaak de diepere waarde van dingen voor jou. Voor de een betekent dat dat je ontdekt dat de inkomsten die je altijd voor lief nam, nu ineens bijzonder worden en dat je er de waarde van ontdekt. Voor anderen betekent het dat je ontdekt dat je identiteit minder afhangt van je functie dan je dacht.

De storm geeft je snelheid in je zeilen of je bootje slaat om

Natuurlijk is het ontzettend heftig om ontslagen te worden en lig je af en toe te piekeren of het ooit nog goed komt. Toch kan deze storm in je leven de kans zijn om in een versneld tempo je droom te bereiken.

Je moet alleen ontdekken hoe je de storm in je voordeel kunt gebruiken. Het is nodig om je niet te blijven verzetten en je te laten verleiden jezelf als slachtoffer te blijven zien. Als je dat doet, zul je vol verwijt op zoek blijven gaan naar steun voor het onrecht wat je is aangedaan. Neem maar van mij aan dat het je uiteindelijk niet verder zal brengen. Natuurlijk voelt het voor een moment lekker als anderen met je mee mopperen hoe onrechtvaardig het wel niet is en hoe onterecht dat jij ontslagen bent. Maar aan het einde van de dag moet jij gewoon verder met de situatie waar jij je nu in bevindt.

Zoek goede hulp!

Ik wil je adviseren om hulp te zoeken hoe je je zeilen zo kunt zetten dat dit de beste tijd van je leven wordt en dat je zelfs dankbaar kunt worden voor de storm. Je bent niet alleen in deze situatie. Je bent niet de eerste om dit mee te maken en niet de laatste.

Een klant zei laatst tegen me over zijn ontslag: je weet even niet of je naar links of naar rechts moet leunen. Je bent het spoor helemaal kwijt. Dan is het heel fijn om er met iemand over te kunnen praten en te ontdekken wie je ook alweer was en wat je zelf wilt.

Dus

Zie je ontslag als:

  1. Een kans om nieuwe keuzes te maken
  2. Een kans om te ontdekken wat voor jou waardevol is
  3. Een kans om je droom in een versneld tempo te bereiken

Wil jij een keer doorpraten over jouw situatie om te kijken of coaching iets voor jou kan zijn? Je bent van harte welkom!