Even voorstellen!

Mijn naam is Renate Groenevelt (1970). Van jongs af aan ben ik geïntrigeerd geweest door de rol van leiders en de impact die ze hebben op anderen. Eerst de leraren en later leidinggevenden in mijn werk. Wat maakte dat je je bij de ene gezien, gehoord en aangemoedigd voelde om het beste van jezelf te geven? Dat je bij de ander in de weerstand schoot en helemaal niet meer gemotiveerd was om door te gaan? Ik zie hoe sommige leiders het voor elkaar krijgen om groepen om zich heen te verzamelen die hen zowat aanbidden en blindelings volgen. De leider op het voetstuk. En anderen die zich bescheiden dienend naar het doel en het team op stellen. Mensen die zich ineens anders gaan gedragen als ze in een leidinggevende rol terechtkomen en macht voelen. Medewerkers die weggaan omdat ze het niet kunnen vinden met hun leidinggevende.

Het heeft ertoe geleid dat ik me steeds meer ben gaan specialiseren in het coachen en begeleiden van leidinggevenden. Ik geloof dat een emotioneel en mentaal gezonde leidinggevende met praktische skills en tools in staat is om een organisatie, een team en individuen tot grote successen te kunnen begeleiden. Leidinggevenden spelen een cruciale rol in het plezier en het succes op de werkvloer.

Renate Groenevelt Loopbaancoach

Wie ben ik?

 • Ik ben warm en direct, leg met de allerbeste intenties de vinger op de zere plek.
 • Ik houd van alles in en op het water (strand, duiken, zwemmen, snorkelen, roeien, surfen, bootje varen). Maar ik houd niet van vis eten.
 • Ik ben enthousiast en word af en toe vreselijk moe van mezelf, van alle ideeën en verplichtingen waar ik ingestapt ben.
 • Mijn kop koffie ’s ochtends op de veranda, waarbij ik al dan niet ingepakt ben in een dikke deken, is het ultieme genietmoment van de dag.
 • Een rondje achtbaan in een pretpark, afgewisseld met mooie, leuke gesprekken terwijl je toch in de rij staat te wachten. Ik word er blij van.
 • Afzien bij een flinke wandeling door de bergen onder het genot van goede gesprekken, heerlijk!
 • Aquarellen, sporten, wandelen, een leuke biografie lezen van een sporter of avonturier brengt de balans in mijn actieve leven. De boeken die ik er keer op keer weer bij pak en nooit gaan vervelen zijn de Bijbel en The Artist’s Way. Ik ben trouwens spiritueel maar eerder praktisch dan zweverig.
 • Ik ben getrouwd met een ondernemende leidinggevende, Elwin (heeft 15 jaar geleden een bedrijf opgezet met inmiddels 125 mensen). Bij hem vergeleken ben ik heel rustig. Je kunt je voorstellen dat het bij ons ook over werk gaat tijdens de vakanties. Okay, of jij herkent dat ook, of je zegt nu dat we toch echt moeten leren om eens afstand te nemen. En dan geef ik je nog gelijk ook.
 • We hebben 3 zoons waarvan de oudste op zichzelf woont met zijn vriendin en er nog twee thuis wonen. Ook zij zijn allemaal actief: leren, werken, sporten, vriendinnetje. Om te weten wie er thuis is met eten zetten we (als we niet te druk zijn om het te vergeten ;-) onze activiteiten in de app Time Tree.
 • In de Kerstvakantie verzamelt de hele familie zich voor twee weken op Tenerife. Vuurwerk kijken op het strand in plaats van bibberend in de kou of miezerregen je iedere keer weer afvragen of dit het laatste jaar is dat je in Nederland vuurwerk mag afsteken.
 • Ik houd niet van vrouwen en mannen die eerst willen laten zien hoe belangrijk ze wel niet zijn. Ik denk dan in mezelf: bla, bla, bla.
 • Ik krijg jeuk van leidinggevenden die vanuit hun ego en macht mensen als poppetjes inzetten voor hun eigen belangen.
 • Ik heb inmiddels 30 jaar ervaring in het begeleiden van mensen in het verbeteren van hun communicatie en vergroten van hun werkplezier en dat verveelt me nog steeds niet.

Mijn visie

Het is mijn visie dat een onderneming of team niet verder groeit dan dat de leidinggevende zelf als persoon groeit. Wanneer de leidinggevende met plezier en energie werkt, emotioneel en mentaal ‘gezond’ is, dan straalt dit af op het team.

Er komt ontzettend veel af op een leidinggevende. Dit kan stress veroorzaken en ze staan er vaak alleen voor. Vaak merk ik dat ze moeite hebben om balans tussen werk en privé te bewaren. Ze verliezen soms zelfvertrouwen of weten even niet hoe om te gaan met een medewerker. Daarom geloof ik dat iedere leidinggevende een volwaardige sparringpartner nodig heeft in de vorm van een kundige coach die niet meepraat. Want ook al is er een hele open cultuur in het team, toch zeggen de medewerkers nooit echt waar het op staat. Ook als de leidinggevende denkt dat het bij hen anders is. Je echt wijzen op je blinde vlekken of je erkennen in wat je heel goed kunt, komt vaak te weinig aan bod. Een leidinggevende op zijn of haar beurt kan beter het achterste van de tong niet laten zien en deelt niet alle eigen onzekerheden over welke kant je op wilt, want dat doet iets heel raars in de rollen en verhoudingen. In mijn optiek heb je als leidinggevende een andere rol maar ben je als mens gelijkwaardig. Een leidinggevende die authentiek is, vanuit eigen passie en kracht werkt en weet waarom hij/zij bepaalde keuzes maakt, zal ook medewerkers kunnen motiveren en aansturen in wie zij zijn. Ik geloof dat het hebben van een heldere visie, authenticiteit, waardering kunnen geven en communicatie dé belangrijkste vaardigheden zijn in goed leiderschap.

Wat onderscheidt mij van anderen?

Ik beweeg me op het grensvlak tussen arbeids- en organisatiepsychologie en coaching. Veel van mijn klanten hebben last (gehad) van werkgerelateerde werkstress en/of burn-out klachten. Ze vertellen me dat ze soms niet verder komen bij een psycholoog, omdat deze minder kennis heeft van werkgerelateerde vragen en dat ze behoefte hebben aan praktische tools. Tegelijkertijd zie ik vaak dat andere coaches de kennis en ervaring missen van psychologische processen die er spelen bij klanten zelf en op de werkvloer.

Daarnaast weet ik waar de mensen die ik wil helpen doorheen gaan, want ik heb mezelf een aantal keer opnieuw ‘uit moeten vinden’ in mijn leven en het roer omgegooid in mijn werk. Daardoor weet ik hoe het is, welke fouten je kunt maken en hoe je het beter aan kunt pakken.

Ik heb door mijn zoektocht een brede ervaring en (mensen)kennis opgedaan op het gebied van communicatie, sociale processen, psychologische ontwikkeling en veranderingsprocessen.

Ik werk met betrouwbare en gevalideerde vragenlijsten en met bewezen effectieve methodieken voor gedragsverandering.

Wanneer neem jij het stuur van je persoonlijke ontwikkeling weer in handen?

Renate Groenevelt Loopbaancoach